De Verenigde Naties hebben aangekondigd de humanitaire hulp aan 650.000 Palestijnen in de Gazastrook te moeten staken. Israël heeft de brandstoftoevoer naar Gaza afgesloten, waardoor ook het werk van de VN daar onmogelijk wordt. GroenLinks heeft de ministers Verhagen en Koenders gevraagd om onmiddellijk in actie te komen. Nederland is één van de grootste donateurs van het VN-programma voor de Palestijnse bevolking.

Femke Halsema: “Vorig jaar was ik zelf op bezoek in de Gazastrook. Honderdduizenden mensen zijn aangewezen op voedselhulp. Er heerste absolute armoede. Door de blokkades is de situatie alleen nog maar verder verslechterd’.

GroenLinks vindt de Israëlische maatregelen niet alleen een ramp voor de inwoners voor Gaza. “Israël maakt een lachtertje van onze hulpinspanningen. Wij betalen voor de crisis die Israël met een illegale blokkade veroorzaakt. Nu wordt mensen zelfs voedsel onthouden. De Europese Unie verliest elke geloofwaardigheid als zij meewerkt aan de koers die Israël voert rond de bezette Gazastrook”, aldus Halsema.

Femke Halsema