Halsema: "Wantrouwen wordt stuurloos kabinet fataal"

Hoewel het niet te wensen is dat een kabinet midden in een economische crisis valt, zijn in dit geval snelle verkiezingen het beste. Dat zegt GroenLinks-fractieleider Femke Halsema na de val van kabinet Balkende IV in de nacht van vrijdag op zaterdag.

Dit kabinet is vanaf het begin zwak, onbestemd en visieloos geweest. Dat probeerde men te verhullen door eerst 100 dagen door het land te toeren. Vervolgens werd het nadenken ook nog eens overgedragen aan de ambtenaren in twintig commissies.

Wat ook niet hielp was een zwakke en stuurloze premier die heel dikwijls ‘erbij zat en ernaar keek’ terwijl zijn ministers vechtend over straat gingen. Met het gebrek aan visie en leiderschap kreeg onderling wantrouwen alle ruimte.

Met de afhandeling van het Irak-onderzoek en de besluitvorming rond Uruzgan gaf het kabinet een brevet van onvermogen af en beschadigde zij de geloofwaardigheid van het democratische bestuur.

Uit de strijd van de afgelopen dagen komt dan ook geen winnaar, enkel slechte verliezers die hun electorale kansen en politieke imago in de gemeenteraadscampagne belangrijker vonden dan ordelijke democratische besluitvorming in een gevoelige internationale kwestie.

Het is moedig van de PvdA-ministers om uit het kabinet te stappen, maar het zal de partij ook van de macht vervreemden. Een PvdA/CDA-coalitie lijkt voor lange tijd van de baan. Dit heeft grote gevolgen voor de toekomst.

GroenLinks is klaar voor nieuwe verkiezingen en roept op deze zo snel mogelijk uit te schrijven. Ik zal mijn stinkende best doen om Nederland rijp te maken voor een sociaal, progressief en groen kabinet dat ook tolerantie en mensenrechten hoog in het vaandel heeft.

Femke Halsema

Noot: Tweede Kamerlid Naïma Azough vervangt zaterdag 20 februari Femke Halsema bij het bezoek aan Maastricht en Meerssen.