Femke Halsema wil snel overleg met minister Nawijn over zijn brief over een specifieke regeling voor een groep asielzoekers. De reactie van Nawijn op 2 aangenomen 2 moties in de Kamer is onbevredigend en laat asielzoekers in onzekerheid. Het verzoek om een spoedoverleg is bijgesloten.

Geachte voorzitter, beste Nebahat,

Met enige vertraging is vanochtend de brief binnengekomen van de minister van Vreemdelingenzaken en Integratie over uitvoering van de moties Vroonhoven-Kok en Varela inzake de inherente afwijkingsbevoegdheid en een specifieke regeling voor een groep asielzoekers.

Naar het oordeel van mijn fractie is de reactie van de minister niet bevredigend.

1. De minister geeft geen uitsluitsel over uitvoering van de moties. Hij stelt de moties slechts 'zeer serieus' te nemen, wat naar mijn opvatting strijdig is met goede parlementaire omgangsvormen

2. Zonder verdere argumentatie veronderstelt de minister dat de moties op onderdelen strijdig zijn, terwijl de eerste motie slechts de bevestiging is van het bestaande beleid en de tweede motie de mogelijkheid opent van een aanvullende regeling op het bestaande beleid, zonder dit te corrigeren. Naar mijn oordeel is het argument van strijdigheid zonder aanvullende argumentatie niet overtuigend.

3. De minister geeft geen duidelijkheid wanneer het kabinet wèl overgaat tot uitvoering van de wens van de meerderheid van de Kamer en geeft daarmee geen invulling aan haar informatieplicht.

Ik zou u willen vragen een procedurevergadering te beleggen, zodat ik in de gelegenheid ben de commissie om een Algemeen Overleg te verzoeken, ten einde de Minister te confronteren met het uitblijven van een adequate reactie.

Hoewel ik mij realiseer dat door het reces kamerleden teruggeroepen dienen te worden, zou ik toch op spoed willen aandringen. Zoals u weet leeft de betrokken groep asielzoekers al lange tijd in onzekerheid. Snelle besluitvorming dient hun welzijn.

Met vriendelijke groet,

Femke Halsema

(Tweede Kamerlid GroenLinks)