Natuurlijk fijn stof is ongevaarlijk, maar de uitstoot van verkeer, industrie en landbouw is slecht voor de gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat de verhouding schadelijk/onschadelijk fijn stof een stuk ongunstiger is dan werd aangenomen. Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren wil weten wat de minister van VROM hiertegen onderneemt.

Mensen veroorzaken 75 tot 80 procent van het fijn stof in de lucht, 25 procent meer dan gedacht. Dat blijkt uit het rapport 'Beleidsgericht Onderzoeksprogramma fijn stof' van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN), het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en TNO. In verhouding blijkt fijn stof minder natuurlijke en onschadelijke deeltjes te bevatten (zoals zeezout en zand) en meer ongezonde deeltjes (zoals ammoniak, zwaveloxiden, stikstofoxiden en vluchtige koolstofverbindingen afkomstig van auto's, fabrieken en mest). Verder blijkt dat er minder fijnstof uit het buitenland komt aanwaaien dan eerder werd aangenomen. De onderzoekers wijzen erop, dat het huidige beleid tekort zal schieten om de lucht in Nederland tijdig schoner te maken. Woordvoerder Milieu Liesbeth van Tongeren:

De lucht wordt niet snel genoeg schoon, die tijdige waarschuwing moeten we serieus nemen. Vooral de menselijke activiteiten in Nederland blijken de lucht te verontreinigen en dus zijn wij het zelf die de lucht ook weer schoon kunnen maken.

Begin deze eeuw toonde de politiek zich overvallen door de striktere Europese regels voor luchtkwaliteit en de consequenties die deze hadden voor de bouw van huizen en wegen. Van Tongeren:

Dat hoeft niet weer te gebeuren. De handen moeten echt uit de mouwen, zodat maatregelen voor minder verkeer, minder intensieve landbouw en meer duurzame energie snel effect hebben.

Net als de onderzoekers PBL vindt GroenLinks dat de zogenaamde "zeezoutaftrek" moet worden herzien. De zeezoutaftrek is het gedeelte van de fijnstofconcentratie dat Nederland aftrekt van de echte concentratie bij de berekening of we aan de Europese normen voldoen. Er zit immers veel minder zeezout in de fijnstofcocktail dan gedacht en meer écht ongezonde deeltjes, zoals roet en uitlaatgassen. Van Tongeren:

Met die zeezoutaftrek rekenen we de lucht schoon en houden we onszelf voor de gek.

Meer informatie