Europarlementariër Judith Sargentini is met de mensenrechtencommissie van het Europarlement op werkbezoek in Nigeria. Ze blogt over haar reis.

Nigeria is een federatie van staten. Als er een vlucht van de IOM (International Organization for Migration) uit Libië in Lagos, de grootste stad van Nigeria, of Port Harcourt, een havenstad dus, landt, worden de evacués met bussen teruggebracht naar de staat waar ze vandaan komen. 

Als de bussen in Benin City, in deelstaat Edo, aankomen staan daar naast hulpverleners van de gouverneur ook ouders en familieleden met foto’s om aan terugkeerders te vragen of ze hun dierbaren ergens gezien hebben. Soms is er grote blijdschap bij de bus, vaak juist niet.

Op de vraag aan een groep schoolkinderen of ze mensen kenden die in Europa zijn, antwoordde een meisje dat haar oudste zus in Italië zit. Ze houden telefonisch contact. Haar vriendin vertelde over een oom die terugkwam uit Europa en de bink was, maar hij was bankier en ging per vliegtuig.

Op de vraag of ze ook mensen kenden die terug waren gekeerd uit Libië kwamen ook een paar vingers.

Harmless

Harmless is er zo een. Zij kwam terug uit Libië. Ik spreek haar in een kantoortje van hulpverleners die ondersteund worden door de EU en IOM. Ze vertelde me dat ze 500.000 Nigeriaanse Naira (zo’n 2500 euro) aan ene Yussuf betaalde voor haar reis naar Europa. Yussuf was de zelfde ‘pusherman’ die haar vriend Evan naar Parijs had ‘gepusht’.

Evan heeft het goed in Parijs en Harmless, die in Benin City als kapster werkte, wilde dat ook wel. Ze vertrok via Kano in Noord-Nigeria, en reisde met trucks en jeeps door de woestijn door Niger naar Libië. Daar moest opnieuw betaald worden voor rest van de reis naar Parijs. Ze peeste in Libië die extra 250.000 nairi bij elkaar, maar het bootje waarop ze zat werd door de Libische kustwacht onderschept. Drie maanden in detentie volgden. Harmless vertelt me dat ze niet ‘heel’ meer is. Ze heeft last van haar nieren en ‘van onderen’.

Harmless had niet zo’n heel slecht leven in Benin City voor ze besloot te vertrekken, maar het leven in Nigeria is niet makkelijk en jongeren hebben weinig mogelijkheden om vooruit te komen. Kansenarmoede is een grondreden voor migratie, juist voor jongeren die wel enige opleiding hebben genoten en er meer van hadden verwacht.

Nu woont Harmless weer bij haar ouders en wil graag een kledingwinkel beginnen. Daarbij wordt ze bij geholpen door het re-integratieproject. Maar Evan is nog in Parijs, en het gaat hem goed, zegt ze, dat zie aan die mooie kleren die hij draagt op foto’s op Facebook.