Mond- en klauwzeer is een zeer besmettelijke ziekte voor dieren, maar absoluut ongevaarlijk voor de mens. GroenLinks-europarlementariër Alexander de Roo wil preventief vaccineren tegen MKZ mogelijk maken, zoals tot 1992 in Nederland gebruikelijk was. Helaas kreeg zijn voorstel net geen meerderheid in het Europees Parlement (233 voor, 286 tegen).

Vandaag 17 december stemde het Europees Parlement over het eindrapport van de tijdelijke MKZ-commissie. De commissie pleit voor opheffing van het ent-verbod in noodgevallen, namelijk als een MKZ-uitbraak zich voordoet. Dat is een stap in de goede richting vindt De Roo, maar hij ziet ook een aantal bezwaren aan dat voorstel.

Schijnoplossing
De oplossing voor het afzetprobleem, de verkoop van geënt vlees, ziet de tijdelijke KMZ-commissie in het verplicht opkopen van geënt vlees door supermarkten. “Dat is natuurlijk een schijnoplossing, die niet werkzaam zal blijken. Het riekt naar een plan-economie, waarbij de supermarkten tot iets verplicht worden waartoe ze juridisch niet te dwingen zijn.” De Roo vreest dat achteraf enten voor de boer een financiële strop wordt aangezien hij het vlees niet kan afzetten. “Door de demonisering van de ziekte MKZ en het hoger stellen van ent-vrij vlees, vertrouwt de consument MKZ-vlees niet. Zolang enten niet weer normaal beleid wordt, zoals sinds 1930 in Nederland het geval is geweest, zal de consument dit wantrouwen houden.”

Preventief enten
De Roo heeft ook principiële bezwaren tegen het verbieden van preventief vaccineren. “De kans op een massale MKZ-uitbraak wordt bij een ent-verbod groter, terwijl er een heel eenvoudige manier is om de ziekte te voorkomen en de evenhoevige dieren, zoals runderen, varkens, schapen, geiten en reeën gezond te houden; preventief enten. Alleen om de exportwinsten op te stuwen, wordt dit niet gedaan. Dat is een slechte zaak.” Al het vee in de Europese Unie jaarlijks preventief enten kost zo’n 200 miljoen euro. De uitbraak in 2001 alleen al kostte 10 miljard euro. “Voor dat geld kun je dus 50 jaar de hele Europese veestapel preventief enten.”

Export
De Roo diende daarom het amendement in dat lidstaten van de EU de vrijheid geeft om preventief te enten, dat helaas net geen meerderheid in het parlement haalde (233 - 286). Van de Nederlandse europarlementariërs stemde PvdA, VVD en D66 tegen het amendement van De Roo, GroenLinks, CDA, SP en de ChristenUnie stemden voor. "Het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Denemarken hebben geen traditie van enten. Het staat hen vrij dat niet te doen, ook al vind ik dat onverstandig. Een land als Nederland, waar enten tot 1992 heel gewoon was, zou wel naar dit beleid terug moeten kunnen keren. Door de afzetmarkt ervan te overtuigen dat het Nederlandse geënte vlees wel degelijk van goede kwaliteit is, hoeft de Nederlandse exportmarkt het niet in de portemonnee te voelen. De Argentijnen hebben de Nederlandse consument er tenslotte ook van kunnen overtuigen dat er met hun geënte vlees niets mis is."