Minister van Financiën Zalm kan er volgens GroenLinks in het Europees Parlement niet langer onderuit om met de Europese Commissie een gezamenlijke definitie af te spreken van de Nederlandse EU-afdracht.

GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg wijst erop dat behalve de Europese Rekenkamer ook de Raad van State van mening is dat de huidige opstelling van Zalm de positie van Nederland tot op het hoogste niveau kan schaden.

"Het is noodzakelijk dat Nederland en de Europese Commissie nu eindelijk dezelfde definitie gaan hanteren, want dit geschil zeurt al te lang door. Zo kwam de strategie van het overdrijven van de Nederlandse netto-bijdrage bij het referendum over de Europese Grondwet als een boemerang naar de regering terug. Ook de Raad van State, toch het hoogste adviesorgaan van de regering, is uiterst kritisch over de rekentruc van Zalm", aldus Buitenweg.

Vruchtbare tactiek

In een recent advies schrijft de Raad van State dat het Nederland nog altijd moeite kost om een duidelijke politieke lijn tegenover én in de EU uit te zetten en vervolgens uit te dragen. De verschillende wijze waarop de financiële bijdrage wordt berekend door de Europese Commissie en de Nederlandse regering draagt volgens de Raad van State dan ook niet echt bij aan een vruchtbare tactiek. Volgens het invloedrijke adviesorgaan kan dit de positie van Nederland tijdens belangrijke Europese onderhandelingen ondermijnen.

De Europese Rekenkamer uit vandaag in enkele Nederlandse kranten forse kritiek op de manier waarop Zalm probeert de Nederlandse EU-bijdrage omlaag te krijgen. Volgens de Nederlandse topbestuurder Maarten Engwirda gebruikt de minister verkeerde cijfers die nergens in de EU worden gesteund. Zalm telt de invoerrechten uit de Rotterdamse haven op bij de Nederlandse bijdrage aan de Europese Unie. Volgens de Europese Commissie is dat echter Europees geld dat Nederland alleen int namens de EU. Dit bedrag mag volgens de Commissie niet bij onze nationale bijdrage worden opgeteld.