De onduidelijke status van Kosovo zorgt voor spanningen en instabiliteit in de Balkan. Deze week sprak de buitenlandcommissie van het Europees Parlement over het rapport van GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk, waarin het stabilisatie- en associatieproces in Zuid-Oost-Europa centraal staat. Lagendijk pleit voor een groep experts die alternatieve toekomstscenario´s voor Kosovo uitwerkt.

De EU is de katalysator voor de wederopbouw en de democratisering in de Balkan. Door Europees ingrijpen is bijvoorbeeld vorig jaar een conflict in Macedonië in de kiem gesmoord. Na jaren van oorlog is het Europese perspectief, toetreding tot de EU als toekomstmuziek, een belangrijke reden voor Albanië, Bosnië, Kroatië, Macedonië en Servië-Montenegro om geschillen te beslechten.

Gevoelige onderwerpen

Lagendijk vindt dat de Europese Unie, wil zij als conflictbeheerser geloofwaardig blijven, ook gevoelige onderwerpen op de agenda moet durven zetten in de Balkan. Lagendijk: “De EU moet haar kop niet in het zand steken als het gaat om de onopgeloste status van Kosovo en de betrokkenheid van regeringsfunctionarissen bij corruptie en georganiseerde misdaad.” Daarom roept Lagendijk de Europese leiders op tot de vorming van een expertgroep die alternatieve toekomstscenario´s voor Kosovo, inclusief alle voor- en nadelen, op een rijtje moet zetten.

Corruptie

Instabiliteit wordt ook gevoed door corruptie en georganiseerde criminaliteit. Daarom moet de EU aanwijzingen voor mogelijke betrokkenheid van regeringsfunctionarissen, volgens de Brusselse denktank International Crisis Group vooral een probleem in Macedonië, serieus nemen. “We moeten voorkomen dat de bevolking het vertrouwen verliest in de politiek en de gematigde partijen. Dit zou funest zijn voor het democratiseringsproces”, aldus Lagendijk.