Het Europees Parlement stemde deze week in met een 'statuut der leden' dat hoogstwaarschijnlijk onacceptabel zal zijn voor de lidstaten. "Door stug aan deze versie vast te houden, vertraagt de totstandkoming van een rechtvaardiger inkomens- en onkostensysteem", aldus GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg. Het voorstel tot aanpassing van de Groene fractie haalde helaas geen meerderheid.

GroenLinks is voorstander van een goed statuut, dat de inkomens van de europarlementariërs moet harmoniseren en onkosten moet vergoeden op basis van werkelijk gemaakt kosten. Maar ook de lidstaten moeten met het statuut instemmen. De Raad van Ministers kunnen het voorstel alleen aannemen of afwijzen. Zij kunnen het niet wijzigen. "Het ging er dus om na jarenlange onderhandelingen een acceptabel akkoord op tafel te leggen."

Vergiftigde bonbon
De Groene fractie pleitte daarom voor terugverwijzing, zodat het voorstel alsnog aangepast kan worden aan de belangrijkste wensen van de lidstaten. Dat voorstel haalde het helaas niet, tot teleurstelling van Buitenweg: "Het is nu als het aanbieden van een vergiftigde bonbon, waarvan je van tevoren weet dat de lidstaten die niet gaan slikken. Een gemiste kans."

Gevoelig
Al sinds 1996 wordt er over het statuut gesproken. De zaak ligt gevoelig. Gelijkschakeling van het salaris en helderheid van de onkostenregeling - op basis van werkelijk gemaakte kosten - staan bij het nieuwe statuut voorop. In 1999 richtte Buitenweg samen met Michiel van Hulten (PvdA) en Lousewies van der Laan (D66 ) de campaign for parliament reform op. De CPR strijdt o.a. voor gelijkschakeling van het salaris op een niet al te hoog niveau, een bijpassende onkostenregeling, op basis van werkelijk gemaakte kosten en afschaffing van Straatsburg als vergaderplek van het Europees Parlement.

Onkostensysteem
Vorige week kwam een doorbraak in het al jaren vastzittende dossier door aanname van een nieuwe regeling rondom onkostenvergoedingen. Vergoeding van reiskosten gebeurt straks alleen op basis van werkelijk gemaakte kosten. Buitenweg: "Gewoon bonnetjes inleveren dus. De Nederlandse europarlementariërs hebben zich daar middels een gedragscode sinds 1999 toe verplicht. Dat zou dan voor alle europarlementariërs gaan gelden." De huidige regeling krijgt van Buitenweg een vette onvoldoende, maar de nieuwe onkostenregeling is een goede zeven waard.

Noodzaak statuut
Deze nieuwe regeling wordt echter pas van kracht als ook het statuut in werking treedt. Buitenweg is dan ook teleurgesteld in de starre houding van het Europees Parlement: "Hierdoor vertraagd de totstandkoming van het statuut en blijft de huidige dubieuze onkostenpraktijk bestaan."