De hervorming van de langdurige zorg mag er niet toe leiden dat mensen meer geld kwijt zijn aan zorgpremies. Dat zegt GroenLinks-Tweede Kamerlid Linda Voortman in reactie op het nieuws dat de zorgpremie volgend jaar met honderd tot tweehonderd euro zal stijgen. Zij heeft een Kamerdebat aangevraagd.

Linda Voortman: “De bezuinigingen op de zorg hebben afschuwelijke gevolgen. Sommige mensen dreigen hun zorg aan huis te verliezen door de bezuinigingen. En voor iedereen dreigt de zorgpremie te exploderen en het eigen risico te stijgen. Dat is niet sociaal.”

In de plannen van het kabinet zal een deel van de zorg die nu onder de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (Awbz) valt, voortaan deel uitmaken van het basispakket dat zorgverzekeraars aanbieden. Doordat zorgverzekeraars ook verantwoordelijk worden voor zaken als persoonlijke verzorging, dreigen de premies voor de zorgverzekering met bijna 20% te stijgen, meldt de Volkskrant vandaag.

Voortman: “De afgelopen jaren zijn de zorglasten voor mensen al erg toegenomen. Staatssecretaris Van Rijn heeft beloofd dat de zorghervormingen niet zouden lijden tot meer lasten voor burgers en dat premiestijgingen zouden worden gecompenseerd. Ik wil graag horen hoe het kabinet dat van plan is te doen en waar het geld dat daar voor nodig is vandaan gaat komen. Blijkbaar ziet het kabinet ergens nog een zak geld liggen die we over het hoofd hebben gezien.”