De Europese Commissie stelt voor om drie regelingen op het gebied van het Europese asielbeleid te herzien. Een stap vooruit volgens GroenLinks. Het gaat om het wijzigen van de minimumvoorwaarden voor opvang van asielzoekers en regels die vastleggen welke lidstaat verantwoordelijk is voor de behandeling van asielaanvragen.

Kathalijne Buitenweg is erg tevreden met de beperking waardoor minderjarigen slechts bij hoge uitzondering vastgezet mogen worden. Buitenweg: "Kinderen mogen van de Europese Commissie niet meer zo maar achter slot en grendel gezet worden. Een belangrijke uitspraak. Daarnaast wil de Europese Commissie dat er extra aandacht wordt besteed aan kwetsbare groepen. Slachtoffers van martelingen, ouderen en gehandicapten hebben namelijk vaak specifieke zorg nodig."

Asielzoekers mogen werken
Ook juicht GroenLinks de verplichting voor lidstaten toe om asielzoekers binnen zes maanden toegang te geven tot de arbeidsmarkt. "Procedures duren vaak erg lang. Het is onmenselijk dat asielzoekers moeten pingpongen om bezig te blijven en niet hun capaciteiten kunnen inzetten om te integreren in de samenleving. Erg goed dat de Europese Commissie nu stelt dat na maximaal een half jaar mensen de kans moeten krijgen om deel te nemen aan de arbeidsmarkt," volgens Buitenweg.

Mensen niet overdragen aan lidstaten die regels schenden
Tot slot heeft de Europese Commissie voorgesteld dat zij zelf voortaan de overdracht van mensen, die al eerder in een andere EU-lidstaat asiel hebben aangevraagd, kan opschorten. In het zogeheten Dublin-akkoord is vastgelegd dat een asielzoeker die is doorgereisd naar een ander Europees land teruggestuurd moet worden naar de lidstaat waar hij of zij als eerste asiel aanvroeg. Maar als de lidstaat die officieel verplicht is de asielaanvraag te behandelen niet voldoet aan minimale humanitaire verplichtingen kan de Europese Commissie nu ingrijpen. "Formeel mogen lidstaten iemand nu ook al weigeren over te dragen naar een ander land om humanitaire redenen, maar in de praktijk gebeurt dat niet omdat ze mensen liever kwijt zijn dan rijk," aldus Buitenweg.