In veel landen staat het recht op abortus onder druk. Duizenden betogers blokkeren de straten in Polen om te protesteren tegen de inperkingen van de abortuswet. Als deze aanpassingen doorgaan, mag je in Polen alleen nog een abortus als je bent verkracht, er sprake is van incest of als je in levensgevaar bent.

Zorgwekkende ontwikkelingen omtrent abortus

In de Verenigde Staten is de vrees dat het wettelijk recht om te kiezen voor abortus ongedaan wordt gemaakt, met de spoed-benoeming van een conservatieve rechter. En er zijn nog steeds landen, zoals Malta, waar abortus überhaupt nooit legaal is geweest.

Ook in Nederland zijn er zorgwekkende ontwikkelingen. Groeperingen als Schreeuw om Leven verspreiden verkeerde informatie over abortus. En bij abortusklinieken worden dagelijks mensen die een afspraak voor een abortus hebben geïntimideerd en beschuldigd van moord.

De geboekte vooruitgang wordt ongedaan gemaakt

De vooruitgang die de afgelopen decennia is geboekt om mensen zelf zeggenschap te geven over hun lichaam en de keuze die ze maken, wordt langzaam ongedaan gemaakt, zegt Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet. “Ik maak me grote zorgen. We moeten ons blijven inzetten voor het recht om te kiezen. In elke vorm, op elke plek en op elk moment. Hoe steviger we dit recht vastleggen, hoe toekomstbestendiger het is.”

“Daarom blijven we ons niet alleen in Nederland, maar ook in Europa, inzetten om te zorgen dat iedereen vrij is om te kiezen. Want het is jouw lichaam, daarover beslis jij”, zegt Kim van Sparrentak.

Dit wil GroenLinks:

  • Afschaffen verplichte bedenktijd: De verplichte bedenktijd van vijf dagen voor mensen die een abortus willen, is nodeloos belastend blijkt keer op keer. Daarom moet deze worden afgeschaft.
  • Instellen bufferzones bij abortusklinieken, zodat deze veilig en privé kunnen worden bezocht.
  • Abortuspil beschikbaar bij de huisarts: Bij ongewenste zwangerschap is passende zorg belangrijk. De huisarts kan die het beste bieden.
  • EU-subsidies inzetten voor het verbeteren van toegang tot anticonceptie en veilige abortus.
  • Europees geld afhankelijk maken van respect voor de rechtsstaat. De beslissing in Polen werd genomen door niet-onafhankelijke rechters, benoemd door de Poolse regeringspartij. Om ervoor te zorgen dat rechters zich onafhankelijk kunnen uitspreken, is het cruciaal dat Europa streng toeziet op de staat van de rechtsstaat.
  • Het waarborgen van het recht om in een ander EU-land abortus te krijgen, als dit in jouw eigen land niet mogelijk is.
GroenLinks-politici Nevin, Kim en Kathalijne doen mee aan de Women's March in Amsterdam.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste politieke nieuws in je inbox.

Wil je weten hoe GroenLinks je persoonsgegevens verwerkt? Bekijk dan onze privacyverklaring.