Op 19 juni jl. heeft in de Eerste Kamer het debat plaatsgevonden over het wetsvoorstel 'huurverhoging naar inkomen' ofwel de gluurverhoging plaatsgevonden. Dit betreft de 5% huurverhoging voor inkomens boven de 43.000 euro. Tijdens het debat is de behandeling van het wetsvoorstel aangehouden (uitgesteld) in afwachting van een brief van de minister over de afstemming van deze wet met die waarin de 1% huurverhoging voor de huishoudens met inkomens tussen de 34.000 en 43.000 euro.
Die laatste huurverhoging was in het Lente-akkoord afgesproken; de Tweede Kamerfractie van GroenLinks heeft daar ook voor getekend. Daarbij zijn scherpere voorwaarden afgesproken voor de privacy-bescherming, en wordt het inkomen van meerderjarige kinderen minder snel meegerekend.
De GroenLinks fractie in de Eerste Kamer heeft mede aangedrongen op uitstel van de behandeling. Zo lang niet aan de voorwaarden uit het begrotingsakkoord is voldaan, zullen wij zeker niet instemmen met het wetsvoorstel.
Maar ook dan nog hebben we veel kritiek op het wetsvoorstel. We hebben problemen met de gekozen systematiek waarbij de belastingdienst gegevens over het inkomen verstrekt aan verhuurders, wat grote privacybezwaren kent. Ook hebben we bezwaren tegen de onomkeerbaarheid van de huurverhoging. Verder twijfelen we aan de doeltreffendheid van de wet: we denken niet dat deze daadwerkelijk de doorstroming gaat bevorderen.
De GroenLinks fractie in de Eerste Kamer vond en vindt dat er veel betere manieren zijn om de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen en het scheefwonen tegen te gaan. Bijvoorbeeld door aansluiting te zoeken bij het plan Wonen 4.0 dat op 26 juni is getekend door de belangrijkste organisaties van huurders en verhuurders, en makelaars en huiseigenaren. Daarin gaan de huren ook omhoog naar een meer marktconforme huur, maar minder snel. En in dat plan gaan alle huren omhoog, waarbij compensatie plaatsvindt via een (hogere) woontoeslag. Zodat verhuurders geen inkomensgegevens hoeven te krijgen.
De GroenLinks fractie vindt het echter ook van belang de afspraken die in het Lente-akkoord zijn gemaakt loyaal uit te voeren, zo lang deze niet zijn vervangen door andere afspraken (bijvoorbeeld in een nieuw regeer-akkoord). GroenLinks heeft ook belangrijke zaken binnen gehaald in dit akkoord, en wij willen ook dat andere partijen zich aan die afspraken houden.
In de Eerste Kamer zullen we de eindafweging over het wetsvoorstel van de 5% huurverhoging verhoging maken op het moment dat de behandeling wordt voortgezet. Dan zal duidelijk zijn of het voorstel wordt aangepast conform de voorwaarden uit het Lente-akkoord. Dan zal hopelijk ook duidelijk zijn of er draagvlak is voor betere alternatieven voor de gluurverhoging.