Homo-debat: Strafverzwaring voor discriminatie-gerelateerd geweld

GroenLinks-lijsttrekker Femke Halsema pleit vandaag bij het Roze lijsttrekkersdebat van het COC voor zwaarder straffen bij geweld tegen mensen vanwege hun seksuele geaardheid, etniciteit, religie, handicap of leeftijd. "De schok die dit soort delicten in de samenleving en in de rechtsorde veroorzaakt, maakt een strafverzwaring rechtvaardig", aldus Halsema.

GroenLinks wil een een verhoging van de straf met een derde bij gewelddelicten die worden gepleegd op minderheidsgroepen. Deze strafverzwaring geldt voor de gevallen waarin geweld en discriminatie samengaan.

Femke Halsema: "Minderheden hebben vaak een maatschappelijk kwetsbare positie en moeten altijd kunnen rekenen op bescherming. Met de nieuwe strafnorm zal de rechter hier rekening mee moeten houden."

Glashelder signaal

"Nu is er alleen ten aanzien van de gevolgen van geweld een strafverzwaring. Hoe groter het letsel dat wordt aangebracht, hoe zwaarder de straf. Voor GroenLinks is het niet vanzelfsprekend om voor strafverzwaring te pleiten. Maar in dit geval is een glashelder signaal van de strafwetgever rechtvaardig. Wij accepteren niet dat de tolerantie in Nederland onder druk staat. Het signaal dat fotograaf Erwin Olaf recent afgaf door te overwegen naar Berlijn te verhuizen is een teken daarvan", zegt Halsema.

Onlangs is aangekondigd dat er al een strafverzwaring komt voor publieke dienstverleners zoals ambulancepersoneel, politie-agenten en OV-personeel. GroenLinks wil dat ook minderheden zich beschermd weten door de overheid die een duidelijke strafnorm stelt.

Een milde vorm van mishandeling wordt nu bestraft met maximaal drie jaar. Op geweld waarbij zwaar lichamelijk letsel wordt toegebracht krijgt de dader een maximumstraf  van zes jaar. In de meeste gevallen valt dat lager uit. Bij mishandeling met dood ten gevolg is de straf maximaal negen jaar.

Meer informatie