Hans Wiegel schiet vandaag als voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland op onbetamelijke wijze uit over mensen die in de toekomst mogelijk hun zorgpremie niet kunnen betalen. GroenLinks vindt dat minister Hoogervorst krachtig afstand moet nemen van de woorden én voorstellen van Wiegel. En heeft de volgende schriftelijke vragen gesteld.

Schriftelijke vragen van het lid Vendrik (GroenLinks) aan de minister van VWS over het pleidooi van de voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland (Hans Wiegel) dat wanbetalers geweigerd moeten kunnen worden, d.d. 10 januari 2006.

  1. Is het u bekend dat de voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland, de heer Hans Wiegel, nu al – nog geen 10 dagen na de officiële ingang van het zorgstelsel - termen hanteert als “wanbetales”, “fraudeurs”, “een aanzwellende carrousel van klaplopers” om een keiharde aanpak te bepleiten van mensen die hun nominale premie niet op tijd kunnen betalen? *
  2. Is dit een officieel standpunt waarover ZN u al formeel heeft ingelicht? Zo ja, waneer?
  3. Bent u met mij van oordeel dat de gebezigde uitlatingen - zeker in dit uiterst prille stadium – zeer ongepast zijn en bij voorbaat alle mensen met betalingsproblemen stigmatiseren?
  4. Bent u ook bereid om inhoudelijk te reageren op zijn uitlatingen: het opstellen van een ‘zwarte lijst’, bekijken of er een ‘vlekje’ zit aan klanten, onder veel zwaardere condities een polis aanbieden, het vooraf innen van de gehele jaarpremie, etc.?
  5. Ondergraven al deze voorstellen in dit stadium niet uw beleid om de acceptatieplicht (voorlopig) te garanderen?
  6. Deelt u de mening dat invoering van de door Wiegel bepleitte maatregelen het aantal onverzekerde burgers fors zal laten stijgen?
  7. Bent u bereid zowel op basis van de gebruikte kwalificaties als inhoudelijke voorstellen krachtig afstand te nemen van de woorden van de Voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland?
  8. Wilt u deze vragen ook vóór dinsdag 17 januari 2006 beantwoorden?

* Telegraaf, 10 januari 2006.