Gisteren bepaalde het Gerechtshof in Den Haag dat kamerlid Ayaan Hirsi Ali uiterlijk binnen vier maanden haar appartement dient te verlaten. Uit het arrest blijkt dat de staat de fout heeft gemaakt geen wettelijke voorziening te treffen voor huisvesting van beschemde personen en dat die fout niet op de buren mag worden afgewenteld. GroenLinks dringt er bij minister op aan om snel met een wettelijke voorziening te komen, zodat dit probleem zich in de toekomst niet meer kan herhalen.

Vragen van het lid Halsema (GroenLinks) aan de Minister van Justitie n.a.v. het arrest van het Gerechtshof Den Haag (27 april 2006) waarin bepaald is dat kamerlid Ayaan Hirsi Ali uiterlijk binnen vier maanden haar appartement dient te verlaten.

1. Is het de minister bekend dat het Gerechtshof in het arrest overweegt dat er geen sprake is van een ‘bij de wet’ voorziene inbreuk op artikel 8 EVRM (het recht op eerbiediging van woning en prive-leven) (3.11)?

2. Is het de minister bekend dat het Gerechtshof tevens overweegt dat ‘de fout van de Staat om haar zonder een wettelijke voorziening in haar huidige appartement te huisvesten, (..) echter niet op de Bewoners, die hiermee niet hebben ingestemd, (mag) worden afgewenteld’ (3.14)?

3. Is de minister bereid om alsnog de benodigde wettelijke voorziening te scheppen, opdat het in de toekomst mogelijk wordt de rechten en vrijheden van door de Staat beveiligde personen te beschermen ‘om hun maatschappelijk functioneren in de democratische samenleving te kunnen blijven voorzetten’ (3.13)?

4. Zo ja, is de minister bereid deze wettelijke voorziening als spoedwetgeving aan de Kamer voor te leggen? Kan hij daarbij aangeven op welke termijn wetgeving gereed zou kunnen zijn voor parlementaire behandeling?

5. Zo nee, op welke wijze denkt de minister dan te kunnen garanderen dat zowel kamerlid Hirsi Ali als andere door de Staat beveiligde personen in de toekomst in een gewone (en beschermde) woonomgeving worden gehuisvest teneinde hun rechten en vrijheden te waarborgen?

6. Bent u bereid deze vragen voor dinsdag 16 mei 2006 te beantwoorden?