Huurders dupe van taboe op hypotheekrenteaftrek

Tweede Kamerlid Linda Voortman gaat vandaag de strijd aan met minister Donner vanwege zijn nieuwe huurplannen. Huurwoningen kunnen per 1 juli 120 euro duurder worden. In tegenstelling tot wat het kabinet eerder besloot, geldt dit niet alleen voor gebieden waar huurhuizen schaars zijn. Huurders zullen hierdoor minder snel kunnen verhuizen en krijgen minder makkelijk een woning toegewezen.

Voortman: “Huurders betalen de kosten omdat dit kabinet de subsidie op een eigen huis via de hypotheekrenteaftrek heilig heeft verklaard.”

De maatregel regelt dat verhuurders 25 basispunten bij de huur op mogen tellen, waardoor de huur hoger wordt. De regeling gaat niet alleen gelden voor schaarstegebieden –zoals in het regeerakkoord stond - maar kan overal worden toegepast. De verhoging geldt alleen voor nieuwe huurcontracten. Een maatregel die bedoeld is om scheefwonen tegen te gaan, wordt zo een flinke huurverhoging en een prikkel om juist zo lang mogelijk op één plek te blijven wonen. De woningmarkt gaat zo nog verder op slot, omdat verhuizen naar een nieuwe huurwoning zomaar 120 euro extra gaat kosten.

“Verhuurders krijgen de vrije hand om de huren van sociale huurwoningen te verhogen en huurders te selecteren,” zegt Voortman.

De huren gaan omhoog, de huurtoeslag omlaag en mensen met een modaal inkomen mogen niet meer in een sociale huurwoning wonen. Dit kabinet bezuinigt keihard op huurders, maar kiest er ook voor om de hypotheken voor ruim 15 miljard te blijven subsidieren. Voortman wil een eerlijker woningmarkt en een eind aan het eenzuijdig korten op huurders.

Voortman: “Wie eigen huisje, boompje, beestje heeft wordt door dit kabinet goed bediend. Val je echter buiten deze groep, zoals de starter, het gezin op het minimum en de huurder, dan zit je in de hoek waar de klappen vallen. Dit kabinet laat de kleinste portemonnees de grootste rekening betalen.”