Huurtoeslag voor studentenkamer

Studenten die op een studentenkamer wonen moeten ook huurtoeslag kunnen krijgen. Dat zal GroenLinks-Tweede Kamerlid Jesse Klaver vanavond bepleiten op campagne op studentencampus Uilenstede in Amstelveen.

Klaver: “Huurtoeslag is er voor mensen die een tegemoetkoming nodig hebben in de kosten van hun woning. Veel studenten zijn nu meer kwijt aan hun kamer dan dat ze aan studiefinanciering krijgen. Het huidige systeem is niet eerlijk.”

Je kunt nu alleen huurtoeslag krijgen voor een zelfstandige woonruimte met een eigen toegangsdeur, woonkamer, keuken en toilet. Studentenkamers, bijvoorbeeld in een studentenhuis, vallen daar niet onder. Klaver wil die eisen versoepelen zodat ook studenten die op kamers wonen huurtoeslag kunnen krijgen.

Klaver: “We hebben nu een pervers systeem waarin studenten voor enorme prijzen op piepkleine kamers wonen. Dat moet echt veranderen.”

De huur voor studentenwoningen stijgt ieder jaar fors. Afgelopen jaar zelfs met 3,5 procent volgens de Nationale Studenten enquête. De basisbeurs van 270 euro is niet genoeg om een gemiddelde kamerhuur van 340 euro te betalen. In Amsterdam is de gemiddelde huurprijs voor een kamer zelfs bijna 493 euro. Uit onderzoek van Rigo komt naar voren dat het uitbreiden van huurtoeslag naar studentenkamers één a twee miljoen euro per jaar kost.