GroenLinks wil dat het afgelopen is met het plaatsen van kinderen in particuliere jeugdzorginstellingen die onveilig zijn en waar zij niet de juiste psychische hulp krijgen. De inspectie voor de Jeugdzorg heeft vertrek geëist van ongeveer twintig kinderen bij een instelling voor jeugdopvang. Deze kinderen konden niet meer thuis wonen, maar moesten vanwege wachtlijsten voor de reguliere zorg, noodgedwongen wachten in de opvang. Sommigen verbleven hier al langer dan een jaar.

Tofik Dibi is erg geschrokken en wil dat minister Rouvoet (Jeugd en Gezin) actie onderneemt zodat kinderen alleen nog maar in instellingen worden geplaatst die aan de eisen voldoen. “Ieder kind heeft recht op de juiste zorg in een veilige omgeving”, aldus Dibi. “Wanneer er nog geen plek is in een gewone instelling, dan mag er voor deze kwetsbare kinderen geen genoegen worden genomen met een onveilige verblijfplaats”.

Nu werd de inspectie getipt over de misstanden, waarop er een onaangekondigde controle is uitgevoerd. De inspectie zou eigenlijk vaker onaangekondigd controles moeten uitvoeren bij particuliere jeugdzorginstellingen. Dibi: “de inspectie moet niet alleen afhankelijk zijn van meldingen, maar er vaker zelf op uit gaan”.
     

Schriftelijke vragen van het lid Dibi (GroenLinks) aan de minister voor Jeugd en Gezin over het vertrek van twintig kinderen uit een jeugdzorginstelling

1. Bent u bekend met het bericht (nu.nl, 2 juli 2009) dat de inspectie voor de Jeugdzorg vertrek eist van ongeveer twintig kinderen bij de instelling voor jeugdopvang Back to Basics?

2. Wat was uw eerste reactie nadat u dit bericht had vernomen en welke concrete acties heeft u vervolgens ondernomen?

3. Bent u geschrokken van het feit dat sommige kinderen langer dan jaar verbleven in een instelling voor jeugdopvang dat vooral bedoeld is voor tijdelijke (crisis)opnames? Zo ja, welke specifieke maatregelen gaat u treffen zodat kinderen in een tijdelijke opvang daar zo kort mogelijk in verblijven en in een reguliere instelling?  

4. Kunt u garanderen dat kinderen in particuliere jeugdzorginstellingen goede zorg en psychische begeleiding ontvangen in een veilige omgeving, waarbij de kinderen niet zijn verstoken van onderwijs? Zo ja, kunt u dat inzichtelijk maken? Zo nee, waarom niet?

5. Hoe gaat u de provincies ertoe bewegen maatregelen te treffen zodat de Bureaus Jeugdzorg en de jeugdzorgaanbieders alleen nog maar kinderen plaatsen in instellingen die voldoen aan de eisen in de Wet op de jeugdzorg en de afspraken zoals vastgelegd in het Protocol Nieuwe Zorgaanbieders?

6. Bent u van mening dat de inspectie voor de Jeugdzorg bij misstanden in particuliere instellingen niet alleen afhankelijk moet zijn van meldingen, maar dat zij vaker onaangekondigd controles uitvoeren? Zo nee, waarom niet? Zo ja, kunt u de Kamer informeren over de conclusies van deze controles?