GroenLinks is blij met de brede steun in het Europees Parlement voor onderhandelingen met IJsland over toetreding tot de Europese Unie. Woensdagochtend stemde de buitenlandcommissie van het Europees Parlement in met het besluit van de Europese regeringsleiders om de onderhandelingen te beginnen. De Nederlandse en Britse problemen met Icesave zijn niet langer een blokkade voor de gesprekken, maar ze moeten wel opgelost zijn voordat IJsland definitief kan toetreden, zo besloot het Europarlement.

Judith Sargentini, Europarlementariër voor GroenLinks, is blij met de brede steun voor de start van toetredingsgesprekken.

“Ook de VVD, die in februari nog fel opriep tot een blokkade van de onderhandelingen vanwege Icesave, heeft nu een constructieve opstelling gekozen”, constateert zij. “Alle partijen zijn tot het inzicht gekomen dat verdere toenadering tussen de EU en IJsland de beste kans biedt op terugbetaling van de miljarden die IJsland nog in het rood staat bij Nederland en het Verenigd Koninkrijk."

Stoppen met walvisvangst

Het is jammer dat het Europarlement niet oproept tot het stoppen van de walvisvangst van IJsland. Een voorstel van Sargentini haalde het niet. “We moeten wel eerlijk zijn tegenover de IJslanders: walvisvangen is niet toegestaan in de Europese Unie. Dat blijft zo, ook als de Internationale Walviscommissie (IWC) het wereldwijde moratorium op commerciële walvisvangst zou versoepelen. Of ze het nu leuk vinden of niet, de IJslanders zullen moeten stoppen met het jagen op walvissen als ze EU-lid willen worden.”

Begin juli stemt het hele parlement over het starten van de onderhandelingen met IJsland. Sargentini zal dan opnieuw haar voorstel indienen om de IJslandse walvisvangst te stoppen en daarbij zal ze vragen om een hoofdelijke stemming. Dat betekent dat alle Europarlementariërs persoonlijk een standpunt moeten innemen over de IJslandse walvisvangst.

Voordelen

IJsland heeft de Europese Unie ook een hoop voordelen te bieden:

  • Het land draait volledig op groene stroom.
  • Het IJslandse visserijbeleid is duurzamer dan dat van de EU.
  • Het IJslandse parlement heeft een mondiale standaard gezet voor de bescherming van klokkenluiders met het aannemen van een wetgevingsprogramma ter bescherming van de mediavrijheid.

Dit zijn allemaal voorbeelden waar de Europese Unie en haar lidstaten van kunnen leren. De voortgang van de toetredingsonderhandelingen zal regelmatig in het Europees Parlement besproken worden. Het toetredingsverdrag zal ter goedkeuring worden voorgelegd aan het Europarlement.

Meer informatie