Europa is het nieuwe jaar een stukje diervriendelijker begonnen dan dat we 2008 afsloten. Vanaf 1 januari geldt er in de Europese Unie een verbod op de import van honden- en kattenbont. Later dit jaar beslist het Europarlement over een importverbod op zeehondenbont. GroenLinks hoopt dat we deze positieve lijn door kunnen trekken richting een totaalverbod op bont in Europa.

Honden- en kattenmishandeling
In China en andere Aziatische landen worden miljoenen honden en katten gehouden en gedood voor hun vacht. Vooral Duitse herders en sint-bernardshonden zijn het slachtoffer van de bonthandel. Vaak worden de dieren levend gevild. Ze worden geslagen, opgehangen, gewurgd of bloeden dood. Dit bont kwam tot voor kort ook op de Europese markt terecht, vaak met een misleidend label.

De Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland, Zwitserland, Denemarken en België kennen al langer een verbod op honden- en kattenbont. GroenLinks-Europarlementariër Kathalijne Buitenweg: "Nederland had helaas niet het lef om voorop te lopen. In ons land is hondenbont onder andere aangetroffen in knuffels voor kinderen en speelgoed voor huisdieren. Gelukkig komt daar nu dankzij Europa een einde aan. Er is toch geen consument die wil meebetalen aan honden- en kattenleed?"

Verbod op zeehondenbont
De Groenen pleiten in het Europees Parlement al jarenlang voor een verbod op zeehondenbont. Naar alle waarschijnlijkheid gaat dat er nu ook komen. Het is de bedoeling dat het parlement er op 1 april over zal stemmen. Voor die tijd is er nog heel veel werk aan de winkel. Het is namelijk de vraag of er een totaalverbod komt of dat alleen die zeehondenproducten die op 'inhumane' wijze zijn verkregen, verboden worden. GroenLinks is groot voorstander van een totaalverbod.

"Humaan zeehondenbont bestaat natuurlijk niet. De jacht vindt plaats onder zware omstandigheden en op glibberig ijs . Daardoor wordt vaak maar half raak geslagen en lijden de zeehondjes gruwelijk veel pijn. Maar nog afgezien daarvan is het überhaupt barbaars om de diertjes af te slachten voor hun huidje. Daarom zal ik ervoor vechten dat er geen uitzonderingen komen. Ik wil alle zeehondenbont weg hebben uit Europa," aldus Buitenweg.

Algeheel bontverbod
GroenLinks hoopt dat het verbod op honden- en kattenbont en het aanstaande verbod op zeehondenbont een voorbode zijn voor een algeheel bontverbod. Buitenweg: "Dat zit er zeker in en daar zal ik me ook hard voor inzetten."