Het Europees Parlement heeft ingestemd met het kaderprogramma voor innovatie en onderzoek voor de komende jaren. Hiervoor wordt in de EU-begroting 54 miljard euro uitgetrokken. De Groenen behaalden een belangrijke zege. Er komt in vergelijking met het vorige programma 250 procent meer geld voor research naar duurzame energie.

Veel ander extra geld wordt gereserveerd voor innovatie voor het MKB (middelgrote en kleine ondernemingen) en het stimuleren van het gebruik van zogeheten 'open source'-software (gratis, alternatieve programma's voor de computer zoals Linux en OpenOffice zonder broncode). Ook onderzoek naar alternatieven voor dierproeven krijgt meer geld toegewezen dan voorheen door een amendement van de groene fractie in het Europees Parlement.

Maar het is niet alleen rozegeur en maneschijn. Ronduit negatief is dat er vier miljard euro gereserveerd is voor onderzoek naar kernenergie. Dit is het enige onderdeel van het kaderprogramma voor innovatie en onderzoek waarover het Europees Parlement geen medebeslissingsrecht heeft. De Europese Energieraad (de 25 EU-ministers belast met energiezaken) besluit hierover zelfstandig.

Volgens de Groenen zijn deze vier miljard euro weggegooid geld. Het merendeel wordt geïnvesteerd in onderzoek naar kernfusie. Kernfusie is een vorm van energie-opwekking, die minder risico's inhoudt dan de nu gebruikte technieken in kerncentrales. Maar het zal pas op zijn vroegst over 40 jaar op grootschalige wijze toegepast kunnen worden. De overgang naar een duurzame energievoorziening moet volgens de Groenen echter veel eerder plaatsvinden.

Zie ook: