De plannen voor de Europese industrie die de Europese Commissie zojuist presenteerde, zijn volgens GroenLinks nog te onduidelijk en te voorzichtig. Keuzes worden ontweken en concrete invulling ontbreekt. “We moeten de Green Deal ondersteunen met krachtige groene industriepolitiek. Alleen dan kan Europa koploper worden in klimaatneutrale technologieën en productieprocessen”, aldus GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout.

GroenLinks wil dat de EU meer industriële sturing geeft. Eickhout: “Er zullen bijvoorbeeld per industriële sector plannen en verplichtingen moeten worden ontwikkeld om klimaatneutraal te worden. Er moet prioriteit gezet worden op het elektrificeren van industriële processen. Ook moet er veel meer aandacht komen voor nieuwe ontwikkelingen waar de EU wereldwijd in voorop kan lopen, zoals geïntegreerde PV-cellen. Ik had veel meer van dit soort aankondigingen willen zien. Dát is groene industriepolitiek.”

Duurzame producten

Eickhout: “Daarnaast moet Europa keihard inzetten op een gedurfde investeringsagenda waarin veel meer aandacht is voor potentiële doorbraaktechnologieën. Daarvoor hebben we een ambitieuze innovatieve meerjarenbegroting nodig en meer ruimte voor duurzame investeringen in de Europese begrotingsregels. Bovendien moeten er markten voor duurzame producten gecreëerd worden. Dat kan door in aanbestedingsregels groene voorwaarden op te nemen, maar bijvoorbeeld ook door de opname van gerecyclede materialen af te dwingen. Dat kan zelfs voor beton en staal.”

Oneerlijke concurrentie

Ook wil GroenLinks maatregelen zien die ervoor zorgen dat geen oneerlijke concurrentie op de Europese markt plaatsvindt wanneer regels in landen buiten de Europese Unie zwakker zijn. Eickhout: “Het is goed om te zien dat de Commissie serieus werk wil maken van een CO2-belasting aan de grens. Maar er zijn nog veel meer knoppen waaraan we kunnen draaien. Zo kan ook een uitgebreide lijst met schadelijke, onwenselijke, investeringen om de financiële sector de juiste richting in te duwen hierin een rol spelen.”

“De komende tijd ga ik er vanuit het Europees Parlement aan werken om duidelijke sturing in de Europese industriële strategie te krijgen. Sectoren moeten weten waar ze aan toe zijn. Dat is goed voor de positie van de Europese industrie én het klimaat”, stelt Eickhout.