Bij de behandeling van de begroting Binnenlandse Zaken doet GroenLinks verschillende voorstellen voor een andere politieke cultuur. Onder meer de invoering van een nationaal burgerinitiatief kan bijdragen aan een betere band tussen burger en politiek.

De begroting van Binnenlandse Zaken staat voor GroenLinks in het teken van de politieke cultuur en de integriteit van het bestuur. De overheid en de politiek moeten zichtbaar democratiseren. Openheid en integriteit staan hoog op de agenda, maar toch is er onvoldoende vooruitgang. Benoemingen blijven in de achterkamertjes plaatsvinden, nog altijd zijn er gouden handdrukken, klokkenluiders hebben onvoldoende mogelijkheden. De democratisering stokt en het referendum wordt weer afgeschaft.

Die trend moet worden gekeerd. Het benoemingenbeleid moet radicaal anders. GroenLinks pleit voor een procedure met meerdere kandidaten, een meervoudige voordracht en met uiteindelijk een besluit door een direct en democratisch gekozen orgaan. Gouden handdrukken bij ontslag wegens disfunctioneren worden verboden. Klokkenluiders verdienen betere bescherming en moeten rechtstreeks toegang krijgen tot de onafhankelijke commissie integriteit rijksoverheid.

GroenLinks ziet nieuwe kansen om burgers meer bij de politiek te betrekken. Bijvoorbeeld door invoering van een Nationaal Burgerinitiatief. In diverse gemeenten en verschillende andere landen zijn daar goede ervaringen mee opgedaan. Na invoering van een burgerinitiatief kan een groep burgers een onderwerp agenderen op de agenda van de Tweede Kamer. Dit verkleint de afstand tussen burgers en politiek. Bovendien wil Ineke van Gent dat de Tweede Kamer ter plaatste vergadert over ingewilligde burgerinitiatieven. GroenLinks stelt tevens voor om een landelijk experiment te starten met interactieve beleidsvorming. Daarmee is in gemeenten al veel ervaring opgedaan. Dat levert betrokkenheid en draagvlak op en leidt tot betere plannen. Tot slot pleit Groenlinks voor de invoering van een meerkeuze referendum: de bevolking mag kiezen uit meerdere (beleids-) alternatieven.

Ineke van Gent