Informeer mensen fatsoenlijk over Electronisch Patiëntendossier

GroenLinks is verbaasd over het feit dat een Kamermeerderheid van PvdA, CDA, VVD en D66 wil dat er geen brief meer komt aan alle burgers over de invoering van het Electronisch Patiëntendossier (EPD). Burgers maken zich terecht zorgen over hun privacy. GroenLinks-Tweede Kamerlid Linda Voortman wil daarom maximale openheid. De partij blijft ervoor om patiëntengegevens niet aan private partijen te geven.

Voortman: “De Eerste Kamer vroeg terecht om openheid. Zo’n brief is het minste wat we kunnen doen om mensen te informeren. De minister moet haarfijn uitleggen waar patiënten aan toe zijn.”

GroenLinks wil dat er pas een EPD komt als de privacy en de keuzevrijheid van de patiënt gewaarborgd zijn. De Eerste Kamer besloot eerder het wetsvoorstel inzake het LSP af te wijzen omdat de privacy van de patiënt onvoldoende geborgd was. Een Kamermeerderheid van PvdA, CDA, VVD en D66 besloot vervolgens dat er een private doorstart moest komen. GroenLinks was hier toen al op tegen.

Voortman: "Met medische gegevens van mensen moet je zorgvuldig omspringen. Daar mag de overheid haar handen dus niet vanaf trekken."

Dat dezelfde meerderheid nu een brief aan alle burgers blokkeert en in plaats daarvan pleit voor een folder via huisartsen en apotheken is Voortman een doorn in het oog. Zo wordt lang niet iedereen bereikt. Mensen horen eerst via de media dat de Eerste Kamer het EPD heeft weggestemd, dan dat de Tweede Kamer het er privaat toch doordrukt en hebben vervolgens geen idee hoe het nu zit met hun gegevens.

Niet alleen is de situatie onduidelijk voor patiënten, ook wordt de verantwoordelijkheid voor deze voorlichting onterecht bij artsen en apothekers gelegd. Met het afwijzen van de wet door de Eerste Kamer is ook de verplichte aansluiting voor artsen en apothekers komen te vervallen. Nu moeten zij de patiënt toch gaan voorlichten, ongeacht of zij zich aangesloten hebben en zich wellicht helemaal niet willen aansluiten. Daarnaast betekent dit extra werkdruk voor artsen en apothekers.