GroenLinks is het zat dat het kabinet weigert de medisch noodzakelijke zorg voor illegalen fatsoenlijk te regelen. Te vaak geldt: geen geld dus geen zorg. Daarom presenteert Femke Halsema een initiatiefwet voor een Waarborgfonds voor illegalen.

Illegalen in Nederland hebben recht op medisch noodzakelijke zorg. De toegang tot die zorg staat echter onder druk, constateert onder andere de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Zo zijn er steeds meer ziekenhuizen waar bijvoorbeeld een illegale vrouw met een knobbeltje in haar borst wordt weggestuurd, zonder ooit een arts te hebben gezien. Het ziekenhuis vindt het niet acuut genoeg. Maar als er lang genoeg wordt gewacht, wordt het dat natuurlijk wel.

Artsen zijn wettelijk verplicht medische noodzakelijke zorg te verlenen. De arts bepaalt zelf wat daar onder valt. Er zijn echter steeds meer ziekenhuizen die alleen nog maar acute zorg willen verlenen. Dat is regelrecht in strijd met de wet. Maar dat komt doordat zorgverzekeraars het budget voor zorg aan illegalen beperken. Zorgverleners moeten kiezen tussen hun geweten en de financiën. Zij zitten met een duivels dilemma en illegalen krijgen niet zorg die ze nodig hebben. Alleen al de straatdokters in Rotterdam zitten met 25 patiënten aan wie medische hulp wordt onthouden. Enkele voorbeelden:
• Twee mannen met een forse liesbreuk hebben dagelijks pijn bij het lopen: zij worden niet geopereerd;
• Twee mannen met een ‘lenstroebeling’ (zij worden langzaam blind) worden niet geholpen met een kunstlens;
• Een vrouw met een fors lipoom (gezwel) op haar rug heeft dagelijks pijn: het lipoom wordt niet verwijderd;
• Een jongeman met hepatitis C krijgt geen medische hulp, zijn levensverwachting wordt hier ernstig door bekort.

GroenLinks vindt het onterecht dat dit probleem wordt doorgeschoven naar zorgverzekeraars en zorgverleners. Zorgverzekeraars gaan over verzekeren, terwijl illegalen zich helemaal niet kunnen verzekeren. En zorgverleners zijn wettelijk verplicht medische noodzakelijke zorg te verlenen. Dan dient de overheid er voor te zorgen dat die zorg ook wordt vergoed. Dat gebeurt nu niet.

Dit probleem is al lang bekend. Het zorgveld pleit al lang voor een waarborgfonds voor onverzekerden. Minister Hoogervorst weigert echter met een fatsoenlijke regeling te komen. GroenLinks wil dat niet langer aanzien. Daarom nemen wij zelf het initiatief om een Waarborgfonds voor onverzekerbare patiënten wettelijk te regelen. Dit Waarborgfonds vergoedt de kosten van medisch noodzakelijke zorg aan illegalen, voor zover zij zelf niet in staat zijn deze rekening te betalen. Het gaat zowel om zorg uit het basispakket als om AWBZ zorg.

Femke Halsema
Kees Vendrik