"Niet babbelen, maar bouwen" luidt het motto bij de indiening van de initiatiefwet huursubsidie, die door Ineke van Gent is ingediend in een poging de kamernood onder studenten op te lossen.

Tienduizenden studenten zijn wanhopig op zoek naar een kamer, maar de minister van VROM blijft draaien, treuzelen en traineren. Bij gebrek aan actie van hun kant, moet de Tweede Kamer zelf het initiatief nemen om de woningnood onder studenten structureel op te lossen. Daarom dient Ineke van Gent vandaag haar initiatiefwet in “Huursubsidie voor studenten”.

Niet wachten op minister Dekker

De Tweede Kamer heeft eind 2002 al besloten dat studenten recht moeten krijgen op huursubsidie. VVD-er Dekker weigert echter deze motie uit te voeren.Net als haar voorgangers beperkt zij zich tot de aankondiging van de zoveelste papieren tijger. Maar geen van die onderzoeken of notities van VROM heeft maar één extra kamer opgelverd. Daarom wil Ineke van Gent dat de Kamer zich uitspreekt over haar initiatiefwet: een motie kan de minister arrogant naast zich neerleggen, maar wet is wet.

Huursubsidie lost kamernood op

De kamernood is enorm en blijft stijgen. Studenten hebben extreem lange reistijden of wonen in te dure, ongezonde en onveilige kamertjes. Dit blijkt uit recents onderzoek vann corporaties, studentenhuisvesters en de Landelijke Studentenvakbond. GroenLinks pleit al jaren voor meer investeringen in nieuwe en betaalbare woonruimte. Er zijn bouwplannen en panden genoeg, zoaals leegstaande kantoren, ziekenhuizen en verlaten asielzoekerscentra. Deze plannen komen alleen van de grond na wijziging van de Huursubsidie wet. Sociale huisvesters staan te trappelen om de kamernood structureel op te lossen. Alleen als er meer kamers beschikbaar komen, kunnen malafide huisjesmelkers buietn spel worden gezet.

Kaartenactie van LSVb en GroenLinks

Met de initiatiefwet "Huursubsidie voor studenten" roept Ineke van Gent de hele Tweede Kamer op om de rug recht te houden en via de huursubsidie de kamernood op te lossen. Ook alle jongeren en studenten kunnen hun stem laten horen: Met ansichtkaarten kan iedereen de gezamelijke oproep van de Landelijke Studentenvakbond en GroenLinks ondertekenen. De oproep is hier te vinden. Tijdens de introductieweken gaan LSVb en GroenLinks de straat op voor betere en betaalbare huisvesting voor jongeren en studenten.

Het wetsvoorstel met toelichting is hier te vinden.