D66 en Groenlinks maken vandaag het voorontwerp bekend van een initiatiefwetsvoorstel dat de vaste boekenprijs in de wet verankert.
Boris Dittrich (D66) en Femke Halsema (Groenlinks) zijn het niet eens met minister van Economische Zaken Jorritsma dat de tucht van de markt zijn werk zou moeten doen en dat de vaste boekenprijs zou moeten worden opgeheven. 'Met cultuur moet je behoedzaam omgaan. Opheffing van de vaste boekenprijs leidt tot vermindering van het aantal boeken dat uitgegeven wordt, tot sluiting van boekenwinkels en tot benadeling van de lezer. De ervaringen in België spreken boekdelen' aldus de initiatiefnemers.
Dittrich en Halsema hanteren een aantal cultuurpolitieke redenen om met hun initiatiefwetsvoorstel te komen:
- De vaste boekenprijs zorgt voor een groot en gevarieerd aanbod van boeken, waarbij de lezer een grote keuzevrijheid heeft.
- Door de vaste boekenprijs kunnen uitgevers onderling concurreren en zich specialiseren.
- Boekhandelaren kunnen de consument op een kundige manier service bieden en van advies dienen.
- Door de vaste boekenprijs kunnen uitgevers met de winst op bestsellers risico’s nemen. Debutanten en minder bekende schrijvers krijgen een kans en minder courante titels kunnen worden uitgegeven tegen betaalbare prijzen.
- Het systeem van de vaste boekenprijs functioneert al jaren goed. Het is zonder overheidsdwang tot stand gekomen. Als de vaste boekenprijs wordt losgelaten, dan moet de belastingbetaler via subsidies een alternatief systeem bekostigen.
In de meeste Europese landen geldt het systeem van de vaste boekenprijs en is het veelal in de wet verankerd. Alleen in België is de vaste boekenprijs lang geleden opgeheven. Na klachten uit de samenleving heeft de Belgische regering nu een wetsvoorstel ingediend om de vaste boekenprijs alsnog een wettelijke grondslag te geven.
Door een wettelijke verankering van de vaste boekenprijs staat Nederland sterk in de onderhandelingen met de Europese Commissie die verticale prijsbinding in beginsel verbiedt.
Dittrich en Halsema sturen hun voorontwerp deze week naar maatschappelijke organisaties die met het boekenvak te maken hebben voor commentaar. Zij willen het initiatiefwetsvoorstel vóór Prinsjesdag bij de Raad van State indienen.