De Inspectie voor de Gezondheidszorg noemt het beleid rond de vogelpest "onprofessioneel en vernietigend". Begin april overleed een dierenarts aan de Vogelpest. "Een ongelukkige samenloop van omstandigheden" aldus de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken B. Bot, die de zaak onderzocht.

GroenLinks bestreed al eerder deze conclusie van Bot. Het kritische rapport van de Inspectie is voor GroenLinks aanleiding om de verantwoordelijke ministers Hoogervorst (VWS) en Veerman (LNV) met spoed naar de Kamer te roepen.

Vorige week vond op verzoek van GroenLinks een debat plaats over het rapport van de commissie Bot. Wijnand Duyvendak concludeerde toen dat Bot teveel vragen onbeantwoord laat en dat vervolgonderzoek nodig is. Hoogervorst weigerde dit verzoek te honoreren. Naar nu blijkt heeft hij de Kamer echter niet ingelicht over het bestaan van een kritisch rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Deze gang van zaken en de nieuwe feiten, die Zembla vandaag bekendmaakt, roepen des te meer de vraag op of de overheid zijn zaakjes op orde had.

GroenLinks wil dat het rapport van de Inspectie nu op tafel komt. De ministers moeten verantwoording afleggen over de schijnbaar kritische inhoud van het rapport. GroenLinks zal vanmiddag een spoeddebat aanvragen, dat wat ons betreft op dinsdag 7 oktober kan plaatsvinden.

Wijnand Duyvendak

Den Haag,

2 oktober 2003