In het Europees Parlement vond op woensdag een hoorzitting plaats in het kader van de Internationale Dag tegen homofobie. Kathalijne Buitenweg greep deze dag aan om een politiek signaal af te geven door aan de Europese Commissie schriftelijk opheldering te vragen over de EU-richtlijn die discriminatie op het werk verbiedt.
De datum 17 mei voor de Internationale Dag tegen homofobie is gekozen, omdat in 1990 de Wereld Gezondheidsorganisatie homoseksualiteit van haar lijst 'geestelijke afwijkingen' schrapte. “Een dag als deze is een uitgelezen kans om nog maar eens de aandacht te vestigen op hoe belangrijk een actief homo-emancipatiebeleid is én op de nog in veel landen benarde positie van homoseksuele mannen en vrouwen", aldus Kathalijne Buitenweg.
Juridische procedures
Kathalijne Buitenweg wil samen met D66-europarlementariër Sophie in 't Veld weten hoe de stand van zaken is met betrekking tot de juridische procedures aangespannen tegen vier lidstaten. Deze landen hebben nog steeds niet het EU-discriminatieverbod dat geldt voor de arbeidsmarkt in hun nationale wetgeving verankerd. En na twee jaar lidmaatschap willen zij eindelijk antwoord op de vraag wanneer de inventarisatie komt hoe de 10 nieuwe lidstaten dit in hun wetgeving hebben geregeld.
Homofobie in Europa
Ook wil Kathalijne Buitenweg op de Internationale Dag tegen homofobie stilstaan bij de verontrustende situatie in Polen, Letland en Rusland.
In Polen is sinds de herfst van 2005 een rechtse regering aan de macht. Onder meer de president, de premier en de minister van Onderwijs keren zich publiekelijk tegen homoseksuelen.
Letland heeft eind 2005 een artikel in de grondwet opgenomen dat het huwelijk strikt omschrijft als een verbintenis tussen man en vrouw om te voorkomen dat homostellen gelijke rechten krijgen.
In Rusland is er een enorme toename van extreem-rechts geweld te constateren dat zich ook richt tegen homo's. In al deze genoemde landen zijn openlijke manifestaties van homoseksuelen door de autoriteiten in het afgelopen jaar verboden of sterk tegengewerkt.
Zie ook
Schriftelijke vraag van Kathalijne Buitenweg en Sophie in 't Veld aan Europees Commissaris voor Sociale Zaken Spidla
- Kan de Europese Commissie opheldering verschaffen over de laatste stand van zaken met betrekking tot de implementatie van de Richtlijn 2000/78/EC door de lidstaten?
- Kan de Commissie daarbij specifiek ingaan op de vraag of het verbod op discriminatie op grond van seksuele geaardheid in alle lidstaten correct is geïmplementeerd?
- Zo nee, welke actie heeft de Commissie ondernomen om de correcte invoering alsnog af te dwingen?
- Zijn er ingebrekestellingsprocedures begonnen?
- Zo ja, tegen welke lidstaten?