GroenLinks heeft vanochtend vroeg het verzoek ingediend om de minister van Economische Zaken te mogen interpelleren over het feit dat energiebedrijven gemiddeld 100 euro per huishouden te veel in rekening brachten voor het transport van elektriciteit. Aanleiding is een brandbrief die vijf organisaties naar de Tweede Kamer hebben gestuurd. Zij hekelen terecht de onredelijke prijzen en overwinsten van energiebedrijven.

In die brief wordt duidelijk dat de Nederlands Mededingingsautoriteit (NMa) enerzijds constateert dat Energiebedrijven onredelijk hoge rekeningen bij de consument ingediend hebben, maar anderzijds hen niet dwingt dit terug te betalen. De organisaties (VEMW, Consumentenbond, MKB Nederland, Aedes, Eigen Huis & de Woonbond) pleiten er voor dat de Algemene Rekenkamer aan het werk gezet wordt, om als ‘onafhankelijke grensrechter de NMa in staat te stellen haar taak als toezichthouder op een juiste wijze uit te voeren en de patstelling te doorbreken’. GroenLinks vindt dit een alleszins redelijk verzoek en wil snel antwoord van Minister Maria van der Hoeven of zij dit aan de Rekenkamer wil vragen. Indien zij daartoe niet bereid is, zal GroenLinks een motie indienen. Desnoods kan de Tweede Kamer zelf dit verzoek rechtstreeks aan de Rekenkamer doen.

Met de organisaties hopen wij dat ook de oorzaken voor het ontstaan van de overwinsten door de Rekenkamer beter bloot gelegd kunnen worden. Tot slot, zal GroenLinks er bij de minister sterk op aandringen dat het tarieftoezicht op de energiebedrijven versterkt wordt. Er zal voortaan een eerlijke prijs voor het transport van energie in rekening gebracht moeten worden.

GroenLinks vindt het omwille van het milieu belangrijk dat ook de maatschappelijke kosten van energieopwekking in de prijs worden doorberekend, maar het kan niet zo zijn dat de prijs van het transporteren van energie kunstmatig wordt opgeschroefd, waarvan vervolgens vooral de top van het bedrijf en de aandeelhouders profiteren. Die prijs hoort gewoon kostendekkend te zijn.

Kees Vendrik