Autoritaire leiders

Europarlementariër Tineke Strik benadrukt dat de oorlog in Oekraïne het beschermen van de rechtsstaat alleen nog maar urgenter maakt: “President Poetin laat zien waar autoritaire leiders en falende rechtsstaten toe kunnen leiden. We moeten de afbraak van de rechtsstaat binnen de EU net zo serieus nemen. De Europese Commissie moet daarom laten zien dat over de fundamentele beginselen van de EU geen compromissen mogelijk zijn.”

Ondanks gesprekken tussen de Europese Commissie en de Poolse regering lijkt er nog geen zicht op een effectief herstel van de onafhankelijke rechterlijke macht in Polen. GroenLinks vindt dat de Europese Commissie pas akkoord mag gaan met het uitkeren van het herstelfonds aan Polen als de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht gegarandeerd is. Daarnaast dringt GroenLinks erop aan dat het Europees Parlement geen kwijtschelding verleent aan de jaarrekening van de Commissie, zolang zij het rechtsstaatmechanisme niet toepast. De onderhandelingen over deze kwijtschelding worden de komende maand gevoerd.

Vage toezeggingen

Strik: “De Europese Commissie mag geen genoegen nemen met vage toezeggingen of minieme veranderingen bij de rechterlijke macht. We hebben bij de Hongaarse premier Orbán gezien dat zijn acties, en het wegkijken hiervan, ertoe leiden dat andere regeringsleiders zijn voorbeeld volgen. Dit holt de rechtsstaat steeds verder uit in de EU.”