Na ruim drie jaar neemt Kamerlid Isabelle Diks afscheid van de Tweede Kamer om loco-burgemeester en wethouder te worden in Groningen, de zesde stad van het land. De Groningse GroenLinksfractie heeft een beroep op Diks gedaan vanwege haar brede bestuurlijke ervaring en grote netwerk in Noord-Nederland.

Diks streed in de Kamer voor eerlijke handel en meer gelijkheid van vrouwen wereldwijd. Een belangrijk aandachtpunt was onder andere de aanpak van meisjesbesnijdenis. In het oppositiebrede verzet tegen het oneerlijke handelsverdrag CETA stond Diks voorop. Naar aanleiding van de bosbranden in het Amazonegebied stelde Diks samen met Bram van Ojik een initiatiefnota op om ontbossing wereldwijd tegen te gaan. Op het gebied van defensie had GroenLinks met Diks een woordvoerder die zich gepassioneerd inzette voor het defensiepersoneel. Zo vroeg ze aandacht voor seksisme en discriminatie en kreeg zij steun voor een landelijk PTSS-campagne voor militairen.  Ook was Diks voorzitter van de vaste Kamercommissie voor Economische Zaken en Klimaat.

Diks gaat in Groningen aan de slag als loco-burgemeester en wethouder voor de portefeuilles sociaal domein, zorg, jeugdzorg en volksgezondheid. Diks heeft ervaring als wethouder in de noordelijke provincies: van 2008 tot april 2017 was zij wethouder in Leeuwarden. Haar kennis van en politieke netwerk in de noordelijke regio zijn in haar nieuwe functie van grote toegevoegde waarde. Jesse Klaver: “Met Isabelle Diks krijgt de stad Groningen er een sterke bestuurder met kennis van de regio bij. Als fractie zullen we haar moeten gaan missen. Maar de grootste stad van het noorden krijgt er een sterke wethouder bij. Veel succes, Isabelle!”