De Venezolaanse oliemaatschappij PDVSA overweegt uit woede over vermeende Amerikaanse militaire activiteiten de ISLA-raffinaderij op Curaçao te verlaten. Daarmee zou een eind komen aan bijna vijfentwintig jaar vervuiling op het eiland. Voor de bewoners zal dat letterlijk een opluchting zijn. Nog steeds is er echter geen helderheid over de mogelijkheden om PDVSA civielrechtelijk aansprakelijk te stellen, waardoor PDVSA de dans dreigt te ontspringen en haar verantwoordelijkheid voor de enorme milieuvervuiling ontloopt. GroenLinks eist snel helderheid en verlangt van staatssecretaris Bijleveld (Koninkrijksrelaties) snelle uitvoering van de motie-Van Gents om de veroorzaakte milieuschade door de Isla-raffinaderij te laten onderzoeken door de regering en Antilliaanse autoriteiten en verhaald op de eigenaren.

Schriftelijke vragen van het lid Van Gent (GroenLinks) aan de staatssecretaris voor Koninkrijksrelaties over het bericht dat de Venezolaanse raffinaderij PDVSA Curaçao wil verlaten

1. Klopt het bericht dat de Venezolaanse oliemaatschappij PDVSA overweegt zich terug te trekken van Curaçao, uit protest tegen de Amerikaanse militaire activiteiten op Curaçao?
2. Welke gevolgen heeft de terugtrekking van de PDVSA voor het ontwikkelen van alternatieven voor de ISLA-raffinaderij en de sanering van de door de raffinaderij verontreinigde omgeving? Hoever is het door de Kamer bij motie-Van Gent c.s.  gevraagde onderzoek naar de verhaalbaarheid van de kosten van de veroorzaakte milieuschade? Betekent het vertrek van PDVSA dat Curaçao uiteindelijk de saneringskosten niet zal kunnen verhalen op de vervuiler?
3. Welke maatregelen neemt u zich voor om te voorkomen dat de PDVSA zich zal onttrekken aan haar aansprakelijkheden? En kunt u inmiddels inzicht geven in de civielrechtelijke aansprakelijkheid van SHELL voor de door de ISLA raffinaderij veroorzaakte schade?
4. Bent u bereid de Kamer te informeren over de voortgang in uw onderzoek naar alternatieven voor de ISLA? Zo ja, wanneer en zo nee, waarom niet?