De Europese Unie heeft de hulp aan de Palestijnse Autoriteit hervat. Het is goed dat het gebeurt, maar wel rijkelijk laat, vindt europarlementariër Joost Lagendijk. "Eerder herstel van de betrekkingen had de kans op bloedvergieten verkleind."

Door nu de Palestijnse Autoriteit van geld te voorzien, willen de EU, de VS én Israel president Mahmoud Abbas (Fatah) steunen nu hij de samenwerking met Hamas heeft opgezegd. President Abbas heeft de regering van nationale eenheid ontbonden en op 15 juni een nieuwe regering zonder Hamas beëdigd. Dit gebeurde nadat Hamas met een gewapende strijd de macht had overgenomen in de Gaza-strook, terwijl de veiligheidsdiensten van Fatah de Westelijke Jordaanoever beheersen.

Internationale boycot wakkert wantrouwen aan
Als het Westen de regering van nationale eenheid, waarin zowel Fatah als Hamas zat, als volwaardige partner had geaccepteerd, dan was de kans op ontsporing kleiner geweest. De EU had hierbij het initiatief moeten nemen en met de regering in overleg moeten gaan, vindt Lagendijk. De internationale boycot heeft het geweld op de Gaza-strook aangewakkerd. Het stopzetten van de internationale geldstromen heeft de zwakke economie van de geïsoleerde bezette gebieden volledig ontwricht. Daardoor werden de reeds bestaande fricties tussen Hamas en Fatah verder aangescherpt. Bovendien heeft de openlijke militaire steun van de VS aan Fatah kwaad bloed gezet bij Hamas-aanhangers.

Helft Palestijnse kiezers genegeerd
Hamas, dat de steun van meer dan de helft van de kiezers kreeg in de verkiezingen van januari 2006, kan niet eenvoudigweg genegeerd worden. Lagendijk: "We hadden een poging moeten wagen om Hamas ervan te overtuigen dat praten loont, toen we er de kans voor hadden."

Gaza niet aan lot overlaten
Voor de bewoners van de Westelijke Jordaanoever biedt de hervatting van de hulp weer enig perspectief. Gaza moet echter niet aan zijn lot overgelaten worden, meent Lagendijk. "Laten we nu doen wat al eerder had gemoeten: het leveren van humanitaire hulp en het openen van diplomatieke kanalen. Ook om te voorkomen dat andere landen zoals Iran of Saoedi-Arabië in het vacuüm springen."

Zie ook: