GroenLinks is geschrokken van de nieuwe berichten uit Israël.Israël heeft de bezette Jordaanvallei nu feitelijk geannexeerd. Dat is onaanvaardbaar.

Er zijn nieuwe controleposten opgezet in de Jordaanvallei, er is een inreisverbod ingesteld, en de belangrijkste snelweg is afgesloten voor Palestijnen. Het Israëlische leger heeft dat zelf bevestigd. Twee miljoen Palestijnen worden hiermee de toegang tot de Jordaanvallei ontzegd. De vallei beslaat een derde van de bezette Westelijke Jodaanoever.

Daarmee heeft Israël toch een bufferzone ingesteld; eerder had Israël onder internationale druk een afscheidingsbarriëre in de Jordaanvallei opgeschort. Wederom laat Israël zien dat het zich niets aantrekt van de rest van de wereld. De EU en VN zijn buiten spel gezet. Waarnemend premier Olmert verklaart zonder blikken of blozen dat Israël de grenzen van Israël en een Palestijnse staat eenzijdig zal vaststellen. Dat is natuurlijk geen levensvatbaar begin voor vreedzaam samenleven. GroenLinks vindt dit onaanvaardbaar.

Farah Karimi spoort minister Bot van Buitenlandse Zaken aan om er alles aan te doen om de annexatie terug te draaien. Nederland zou bijvoorbeeld de Associatie Overeenkomst tussen de EU en Israël kunnen opzeggen. Ze vraagt Bot met spoed een brief hierover te sturen,  zodat de Tweede Kamer er donderdag  23 februari over kan debatteren.

Farah Karimi