Econoom en politicoloog Jasper Blom treedt op 1 juni 2013 aan als directeur van Bureau de Helling, het wetenschappelijk bureau van GroenLinks. Hij is daarmee de opvolger van directeur Dick Pels, die op 1 februari jl. met pensioen ging.

Jasper Blom (1978) studeerde Financiële Economie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en Internationale Betrekkingen aan de Universiteit van Amsterdam. In 2011 promoveerde hij aan de UvA met een proefschrift over de governance van het mondiale financiële systeem, Banking on the Public: Market Competition and Shifting Patterns of Governance.

Momenteel werkt Jasper Blom als beleidsadviseur bij de Europese Centrale Bank in Frankfurt. Ook is hij lid van het bestuur van de Stichting Wonder.

Van 2005-2011 was hij verbonden aan de Universiteit van Amsterdam (Amsterdam School for Social Science Research). In de periode 2002–2005 werkte hij als beleidsadviseur Internationale Economie en Financiële Instituties bij het ministerie van Financiën.

Binnen GroenLinks is Jasper Blom sinds eind jaren ’90 op verschillende niveaus actief geweest. Zo was hij lid van de klankbordgroep voor het laatste Europese Verkiezingsprogramma, penningmeester van de afdeling Amsterdam-Zeeburg, duo-raadslid in Heiloo, en lid van de werkgroep Internationale Kapitaalstromen van het Noord-Zuid Netwerk.

Blom is per 1 juni 2013 benoemd als nieuwe directeur van Bureau de Helling, het wetenschappelijk bureau van GroenLinks. Het Bureau heeft als doel om de meningsvorming en het debat over het GroenLinkse gedachtegoed te stimuleren. Het is een agenderend en opiniemakend instituut dat een actieve makelaarsrol speelt tussen de intellectueel-politieke buitenwereld en GroenLinks als partij. De laatste jaren is daartoe onder meer intensief samengewerkt met de gerenommeerde Duitse Heinrich-Böll-Stiftung en the Green European Foundation.

Met zijn expertise op het gebied van internationale politieke economie gaat Blom aan de slag met de transitie naar een duurzaam economisch stelsel (het economisch fundament onder de 'Green New Deal' als antwoord op de crisis) en zal hij een stevige impuls geven aan de speerpunten 'Europa' en 'groene economie'.