Na de drukke weken in politiek Den Haag heeft Jolande Sap vrijdag een bezoek gebracht aan haar geboorteplaats Venlo. Daar kreeg zij een uitgebreide rondleiding door twee aandachtswijken die zij eerder 'geadopteerd' heeft.

In het project wijkadoptie adopteren Tweede Kamerleden een wijk waardoor zij meer kennis krijgen over de situatie in die wijk, meer contact met de bewoners en reële indrukken over de vorderingen van het wijkenbeleid.

Jolande Sap bezocht enkele buurtinitiatieven in de wijken Venlo-Oost en Op de heide, Tegelen. 'Heel aansprekend, omdat mijn jeugd zich niet ver van deze buurten heeft afgespeeld. Dit is de omgeving waarin ik als kind speelde en mijn grootouders bezocht', aldus Sap.

In de wijk Venlo-Oost maakte Sap kennis met het project VenloDroom. Dit initiatief richt zich op het verbeteren van de leefbaarheid in de buurt door de betrokkenheid van de bewoners met de buurt en met elkaar te stimuleren. Professionele partijen werken met elkaar samen waardoor bureaucratie plaats maakt voor effectief zorgaanbod. 'De inzet van al deze mensen, professionals en zeker ook de vrijwilligers is hartverwarmend. Het leveren van maatwerk werkt, dit is precies de koers die GroenLinks inzet', aldus de enthousiaste Sap.

Vervolgens bezocht Sap Op de heide, een wijk met veel sociale problemen als drugsoverlast, kleine criminaliteit en hoge werkloosheid. Sap: 'ik begrijp dat achter de voordeur heel wat problemen zijn. Tegelijkertijd zie ik ook heel veel mooie dingen hier in de buurt ontstaan. De wijk pakt zelfstandig problemen op. Mensen zetten zich hier in voor hun gemeenschap. Heel bemoedigend.'

Als afsluiting was er een wandeling door het pas aangelegde natuurspeelbos 'Ut Hertenkamp'. Sap: 'Hier is het echt prachtig! Een geweldige plek voor kinderen om te ravotten. Dit doet mij heel sterk herinneren aan mijn kindertijd waarin ik urenlang buiten speelde aan de oevers van de Maas. Meer groen in de buurt is heel belangrijk voor de leefbaarheid in de wijk.'