Fractievoorzitter Jolande Sap bezocht vrijdag 30 maart de provincie Utrecht. Ze werd vergezeld door de Tweede Kamerleden Linda Voortman, Mariko Peters en Tofik Dibi, Eerste Kamerlid Ruard Ganzevoort én lokale GroenLinks-politici. Tijdens de provincietour werden Amersfoort, Zeist, voormalig Vliegbasis Soesterberg en de hoofdstad Utrecht bezocht. Ook Europarlementariër Bas Eickhout was van de partij:


Het is belangrijk om contacten te leggen en ervaringen op lokaal niveau te horen. Door praktijkverhalen kom je achter problemen die soms veroorzaakt worden door nutteloze wetgeving. Een opvallend voorbeeld hiervan was ATC Match. Door de huidige wetgeving wordt dit trainingscentrum als een zwakke school gezien, terwijl zij werk doen waar iedereen tevreden over is.

Belemmerende regels

Volgens Jolande Sap loopt ATC Match voorop in Nederland. "We moeten er alles aan doen om dit soort scholen te behouden." ATC en Match uit Amersfoort zijn twee succesvolle organisaties die nauw samenwerken. Op hun scholen kunnen jongeren met gedragsproblemen een opleiding volgen en aan een stageplek worden geholpen. "Deze mensen zijn heel gepassioneerd aan het werk, maar worden door regelgeving belemmerd," aldus Bas Eickhout.

"Door de onderwijsinspectie worden nieuwe vormen van onderwijs niet goed gewaardeerd, omdat ze niet aan de huidige regels voldoen," vertelt de Europarlementariër. Ook wethouder Sebastiaan van 't Erve beaamt dit. "ATC Match helpt op een snelle en krachtige manier jongeren uit moeilijke situaties, daarom is het ongelooflijk dat de onderwijsinspectie een negatief rapport schrijft," vindt de wethouder.

"De huidige regels werken niet voor deze doelgroep," vertelt Van 't Erve. Daarom vond hij het goed dat hij 'de bureaucratische werkelijkheid van kwetsbare jongeren' kon laten zien. "GroenLinks is zowel breed als lokaal actief, waardoor het weet wat er in de praktijk speelt," aldus Van 't Erve.

Vliegveld Soesterberg

Het voormalige militaire vliegveld Soesterberg werd ook bezocht. Het 500 hectare grote gebied is onderdeel van de Ecologische HoofdStructuur, een samenhangend netwerk van bestaande en nog te ontwikkelen natuurgebieden. "Dit is een prachtig gebied met veel historie," vindt Rosan Coppes, wethouder van GroenLinks in Soesterberg.

Het Utrechts Landschap probeert om in dit natuurgebied natuur, cultuur en recreatie met elkaar te combineren. Het groene project is zonder subsidies en overheidsgeld gerealiseerd. "Dit project laat zien dat er op provinciaal niveau over natuurplannen goed samengewerkt kan worden," meent Bas Eickhout, "alleen in Den Haag loopt het spaak."

Duurzaam ondernemen

In Zeist werden twee Maatschappelijk Verantwoorde Ondernemers (MVO) bezocht. Het compleet duurzame zwembad 'Dijnselburg' verbruikt door de installatie van moderne apparatuur en het hergebruik van warmte nu 52 procent minder energie dan voorheen. De andere MVO-winnaar, ICT-bedrijf Computer Troubleshooters, zorgt ervoor dat de CO2-uitstoot bij zijn klanten zo klein mogelijk is. Wereldwijd is de ICT-branche even vervuilend als de luchtvaartindustrie.

Eerste Kamerlid Ruard Ganzevoort is blij met dit soort ondernemingen. "Je ziet bij dit soort projecten dat duurzaam niet vervelend is, maar juist nuttig en leuk. Als bedrijven eenmaal duurzaam bezig zijn, zien ze steeds meer mogelijkheden"

Culturele hoofdstad

De provincietour eindigde in de stad Utrecht. In de creatieve werkplek Huis aan de Werf werd gesproken over de gevolgen van bezuinigingen op cultuur. "Cultuur is ontzettend belangrijk," aldus wethouder Frits Lintmeijer. "Het draagt bij aan het leefklimaat van de stad; je moet er niet op willen bezuinigen." Utrecht is de enige stad in Nederland, waar niet op cultuur wordt bezuinigd.

Er wordt door de gemeente Utrecht een plan gemaakt om in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa te worden. Wethouder Mirjam de Rijk: "Het moet een breed cultureel feest worden voor alle lagen van de samenleving. Naast dat het geld oplevert, zet zo'n festival de regio ook op de kaart."

Borrelen met Sap

Het provinciebezoek werd afgesloten met de politieke talkshow 'Borrelen met Sap'. In de Lutherse kerk kwamen verschillende onderwerpen aan bod, waaronder het nieuwe WOB-wetsvoorstel van Mariko Peters. "Nederland heeft geen moderne WOB, terwijl dit de zuurstof van de democratie is," verklaarde het Tweede Kamerlid. "Het kan 1,5 jaar duren voordat gevoelige informatie vrij komt; daarmee is Nederland van het niveau Zimbabwe."

Er werd ook gesproken over de hypotheekrenteaftrek. "Er moeten integrale hervormingen komen, dus voor zowel huur als koopwoningen," sprak Linda Voortman. Haar collega Tofik Dibi maakte zich andermaal sterk voor een kinderpardon: "Op dit moment hebben we 130 duizend handtekeningen en 159 gemeenten achter ons staan. Het is een strijd van de lange adem, maar ik ben er van overtuigd dat het pardon er komt."

"Doordat de huidige kabinetsbegroting in beton is gegoten, moeten wij creatief zijn," reageerde fractievoorzitter Jolande Sap op het kinderpardon. "Dankzij dit kabinet zit Nederland in een tweede dip. Het kabinet Rutte is een drama voor Nederland," sloot fractievoorzitter Sap de goed bezochte bijeenkomst af.

De volgende provincietour zal op 1 juni plaatsvinden in Drenthe.

Lees ook het verslag van PS-fractiemedewerker Wieneke Olthof

Lees meer over de provincietour in: