GroenLinks-europarlementariër en voorzitter van de EU-Turkije delegatie in het parlement Joost Lagendijk verhuist volgend jaar naar Istanbul. Hij gaat daar per 1 juli 2009 werken als docent aan de Sabanci-univeristeit en als senior-adviseur bij de denktank van deze universiteit, het Istanbul Policy Center (IPC).

Op de universiteit gaat Lagendijk les geven over de EU en zal hij intensief betrokken zijn bij het EU-Turkije programma van het IPC. Ook zal hij zich in die rol blijven mengen in het debat over de toetreding van Turkije tot de EU.

De privé-universiteit Sabanci is opgericht in 1994 als een liberale en onafhankelijke instelling. Het Istanbul Policy Center is een denktank die onderzoek doet naar de relaties tussen Turkije met de EU en de VS, maar ook naar binnenlandse zaken zoals hervormingen in het onderwijs.

Zin in de toekomst
Lagendijk heeft veel zin in zijn nieuwe baan: "In juni stop ik als europarlementariër. Ik heb het 11 jaar ontzettend naar mijn zin gehad in het Europarlement. Mijn wens om in een andere functie bezig te blijven met de uitbreiding van de EU en Turkije is uitgekomen. Als docent en adviseur van de Sabanci-universiteit kan ik mij blijven verdiepen in én bemoeien met de toetreding van Turkije tot de EU. Bovendien kijk ik er erg naar uit om in Istanbul te gaan wonen, want het is een fantastische stad."

Lagendijk is sinds 1998 lid van het Europees Parlement. Sinds 2002 is hij voorzitter van de EU-Turkije delegatie en sinds 2005 rapporteur voor Kosovo. Hij kondigde afgelopen april aan dat hij na 25 jaar in de politiek actief te zijn geweest wat anders wil doen.