Judith Sargentini bezoekt vluchtelingenkampen aan Tunesisch-Libische grens

Een ad-hoc-delegatie van zes leden van het Europarlement bezocht woensdag, donderdag en vrijdag vluchtelingenkampen in Tunesië en sprak met vertegenwoordigers van lokale overheden en hulporganisaties. Het doel van de reis was om het lot van de vluchtelingen en de implicaties voor de Europese Unie – zoals migratie – te bespreken. Sargentini doet op verschillende manieren verslag van haar reis:

- Blogberichten
- Foto's op Facebook
- Bij Uitgesproken Vara (Ned2)
- Met een chat op de Facebookpagina van het Europees Parlement

Passieve Europese houding

“De strijd voor democratie in Libië veroorzaakt neveneffecten, zoals grote aantallen mensen op de vlucht voor Libisch geweld.” Sargentini maakt zich zorgen over de situatie in de kampen en betreurt de passieve houding van de Europese landen: “Irakezen, Eritreeërs, Soedanezen: ze vallen tussen wal en schip. Terug naar hun eigen land kunnen ze niet en in Tunesië is het lastig overleven. Honderdduizenden mensen zijn op de vlucht en de kampen zitten overvol. We zien dat dit leidt tot gewelddadige situaties.”

Europa moet volgens Sargentini haar rol oppakken om de behandeling van vluchtelingen goed te laten verlopen, humanitaire hulp te bieden en de gevolgen voor de migratie naar Europa in goede banen te leiden. “De lidstaten moeten de realiteit onder ogen zien: de revolutie in Noord-Afrika kent vele slachtoffers en het is onze plicht die te helpen. Nederland houdt grenscontroles en Berlusconi maakt van Lampedusa een belastingparadijs. En dat terwijl vluchtelingen die in Europa recht op status hebben aan hun lot worden overgelaten. Dat kan zo niet langer.”