Donderdag 27 november debatteert de Tweede Kamer over de ‘Overleveringswet’, een direct uitvloeisel van het Europees Arrestatiebevel. GroenLinks heeft zich - zowel in Brussel als in Den Haag - fel tegen dit arrestatiebevel gekeerd. Justitieminister Donner liet in zijn oorspronkelijke voorstel van de Nederlandse Overleveringswet na de tekortkomingen te repareren, maar werd door de oppositie weer op het rechte spoor gezet.

Dit kabinet wijst burgers graag op hun eigen verantwoordelijkheid, zo schrijven GroenLinks Tweede-Kamerlid Marijke Vos en GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg donderdag 27 november in een artikel in dagblad Trouw. Uitlevering aan Frankrijk voor de verkoop van een paar gram hasj, of aan Ierland voor het plegen van abortus? Als vliegtuigspotter maandenlang in voorarrest in een smerige Griekse cel? Los het zelf maar op!

Aangepast
Onder druk van de Tweede Kamer heeft minister Donner zijn overleveringswet op de valreep op een aantal punten ten goede aangepast. Als het strafbaar feit waarvoor overlevering gevraagd wordt op Nederlands grondgebied is gepleegd, moet de rechter overlevering weigeren. Ook als de rechter een gegrond vermoeden heeft dat een flagrante schending van het EVRM dreigt, moet zij een stokje steken voor overlevering. Aan het bezwaar dat een verdachte niet in hoger beroep kan gaan, het recht op cassatie bij de Hoge Raad, is helaas niet tegemoet gekomen.

Klik hier voor het hele artikel