Dankzij een succesvolle interpellatie van GroenLinks worden landschap en natuur alsnog beschermd. Ministers Kamp en Veerman hebben ruiterlijk toegegeven dat zij een fout hebben gemaakt. Op aandringen van GroenLinks kamerlid Arie van den Brand komt het kabinet nu met noodwetgeving.

De ministers van LNV en VROM hebben in 1999 verzuimd om het Structuurschema Groene Ruimte (SGR), te verlengen. Het SGR, dat landschap en natuur beschermt, was slechts van kracht tot november 2000. Daardoor ontbrak het aan voldoende bescherming van de schaarse groene ruimte in Nederland. Dit opmerkelijke feit bleek uit een uitspraak van de Raad van State van 16 oktober jl. in een zaak tussen de Inspectie VROM en de gemeente Soest. Zonder noodwetgeving zijn natuurgebieden niet voldoende beschermd tegen bijvoorbeeld woningbouw, bedrijven en stallen.

Van den Brand had beide ministers vandaag in een interpellatiedebat om opheldering gevraagd. Bovendien riep hij hen op om snel actie te ondernemen om verdere schade aan landschap en natuur te voorkomen. De ministers hebben daarin toegestemd. Minister Veerman kondigde reparatiewetgeving aan en stelde voor deze 'de wet Van den Brand' te noemen.

Arie van den Brand