Kabinet gaat onderzoek doen naar Russische wapenleverancier

Op verzoek van Kamerlid Jesse Klaver gaat het kabinet onderzoek doen naar het Russische bedrijf Rostec dat belasting ontwijkt met een vestiging op de Zuidas. Dat zei premier Rutte in het Kamerdebat over de EU-top vanavond. Rostec zou leverancier zijn van BUK-luchtdoelraketten aan Rusland. Het vermoeden bestaat dat vlucht MH17 is neergeschoten met een Russische BUK-raket.

Jesse Klaver: “Er zijn sterke aanwijzingen dat de leverancier van BUK-luchtdoelraketten gevestigd is op de Zuidas. Dit bedrijf geniet hier grote belastingvoordelen. Dit is extra wrang omdat dit type raket in verband wordt gebracht met het neerhalen van de MH17. Het is goed dat het kabinet dit snel en grondig gaat onderzoeken. Als de aantijgingen tegen dit bedrijf kloppen dan staat het kabinet maar één ding te doen: zorgen dat dit bedrijf uit Nederland verdwijnt.”

De directeur van het bedrijf Rostec staat wel op de Amerikaanse sanctielijst, maar vooralsnog niet op de Europese sanctielijst en kan daardoor nog steeds gebruik maken van Nederlandse belastingconstructies. Het verband tussen  Rostec, BUK-raketten en de Zuidas werd gelegd door onderzoekswebsite 925.