Vandaag is bekend geworden dat het kabinet er niet over peinst om een definitieve oplossing te bieden aan asielzoekers die onder de oude Vreemdelingenwet asiel hebben aangevraagd en ook niet bereid is om vooruitlopend op zo’n regeling de uitzettingen stop te zetten. Tegelijkertijd maakt minister Verdonk ook bekend dat de IND al enkele dagen een 'pas op de plaats' maakt als het om uitzettingen gaat én daar mee doorgaat tot aan het afrondende kamerdebat. Een moratorium op uitzettingen is dus in de praktijk wel degelijk mogelijk, maar wordt in de papieren werkelijkheid van het kabinet als formeel onmogelijk afgewezen. Welke burger kan dit nog volgen?

Feit is dat dit kabinet koppig blijft weigeren om de tergende onzekerheid te beëindigen waarin asielzoekers soms al een decennium lang verkeren. Onzekerheid die veroorzaakt wordt door de besluiteloosheid van de overheid. Het is wrang dat dit demissionaire kabinet, ondanks de aansporing van een kamermeerderheid, geen nieuw besluit durft te nemen over een generaal pardon. Het is onbegrijpelijk dat men zelfs niet bereid is om vooruitlopend op een nieuw besluit uitzettingen op te schorten. Het CDA smaldeel binnen het kabinet maakt zich veel te afhankelijk van de VVD ministers.

GroenLinks neemt geen genoegen met de brief van het kabinet en wil dat de aangenomen motie wordt uitgevoerd. In een nieuw debat zal GroenLinks minister Verdonk duidelijk maken dat de IND net zo lang een ‘pas op de plaats’ moet maken met uitzettingen van asielzoekers, die vallen onder de criteria van de vorige week aangenomen motie, totdat er een nieuwe regeling tot stand is gekomen. Die nieuwe regeling kan het resultaat zijn van de formatie of eventueel tot stand komen middels een initiatiefwet van de Tweede Kamer.

De argumenten die het kabinet gebruikt zijn gelegenheidsargumenten, die het gebrek aan politieke wil echt niet maskeren. Staatsrechtelijk staat de Kamer volledig in haar recht. Zij heeft een nieuw mandaat van de kiezer en kan bij meerderheid beslissen. Inhoudelijk heeft de motie de groep asielzoekers waarom het gaat prima afgebakend. Bovendien is voor het uitvoeren van het dictum van de motie – het opschorten van uitzettingen – alleen relevant of een asielzoeker onder de oude of de nieuwe wet valt en tot het project Terugkeer behoort. Dat is heel simpel vast te stellen en hoeft op geen enkele manier tot capaciteitsproblemen bij de IND te leiden.

Kees Vendrik

Naïma Azough