Het kabinet halveert het budget voor natuurbeleid. Veel natuurgebieden dreigen zo definitief verloren te gaan. De bezuiniging holt de kwaliteit en de diversiteit van de natuur uit. Het kabinet mist zo de kans om te komen tot aaneengesloten natuurgebieden. GroenLinks probeert dat vandaag bij de behandeling van de natuurbegroting te corrigeren.

Minister Veerman zet in op een verschuiving van de verwerving van natuurgebieden, naar natuurbeheer door particulieren (waaronder boeren). Deze verschuiving zal echter niet plaatsvinden. Er is immers nagenoeg geen extra geen geld gereserveerd voor deze aanpak. We hebben dus niet te maken met een andere manier om hetzelfde doel te bereiken; maar met een ordinaire bezuiniging ten koste van de natuur.

Kamerlid Arie van den Brand zal vandaag bij het Wetgevingsoverleg Natuur voorstellen doen om de uitvoering van het natuurbeleid veilig te stellen. GroenLinks heeft een amendement ingediend om particulier natuurbeheer wel mogelijk te maken (15 miljoen euro in 2003). De dekking komt voort uit het fonds voor infrastructuur: de gelden die vrijvallen nu het rekeningrijden is afgeblazen.

Daarnaast wil GroenLinks ook de verwerving van natuur op peil houden. Daarvoor is extra geld nodig. Via een voorstel van GroenLinks komt daarvoor 40 miljoen meer beschikbaar. Met een wijziging van de afspraken tussen Provincies en Rijk kan de leencapaciteit van het Nationaal Groenfonds voor aankoop van natuur volgend jaar met ruim 40 miljoen euro vergroot worden.

Arie van den Brand

De volledige bijdrage is hier te vinden.