Het kabinet moet de ambitie loslaten om het begrotingstekort voor 2014 te beperken tot 3%. Dat zegt GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik vanochtend in het Financieel Dagblad. Volgens Van Ojik is het vasthouden aan de 3%-norm niet alleen “economisch en sociaal onverstandig” maar ook “politiek-strategisch onhandig.”

Van Ojik:

“Dat extra bezuinigen werkt averechts en er bestaat een levensgroot gevaar dat het de recessie verdiept. En dan wordt het dweilen met de kraan open.”

Volgens Van Ojik torst het kabinet de 3%-norm als een “heilige graal” met zich mee. Hij stelt dat het kabinet heeft laten weten dat in het sociaal overleg met de vakbeweging en de werkgeversorganisaties vrijwel alles bespreekbaar is, behalve de 3%-norm. Als Rutte II hierover wat soepeler gaat denken, dan wordt het sluiten van een sociaal akkoord voor de vakbeweging veel haalbaarder, zegt Van Ojik. En zo'n akkoord brengt de steun van de oppositie voor het ingezette kabinetsbeleid, en daarmee een meerderheid in de Eerste Kamer, dichterbij.

Van Ojik: “Ik vind het naïef van het kabinet om te veronderstellen dat de werkgevers en werknemers met een akkoord komen dat de Staat géén extra geld kost. Dan kan het kabinet dat beter nu meteen erkennen en zodoende het overleg versoepelen. Nu zit het kabinet alleen maar te wachten op een akkoord, terwijl de werkloosheid met bijna vijfduizend Nederlanders per week stijgt. Het kabinet zit er al bijna een halfjaar en er is eigenlijk nog niets aangepakt. Dat is heel slecht voor het vertrouwen.´”

Bekijk ook: "Achterhaalde begrotingsnorm waar niemand iets in ziet" (RTL Nieuws, 3 april)