Minister Kamp moet het opwekken van schone energie niet tegenwerken maar steunen. Te vaak worden kleine initiatieven voor schone energie gedwarsboomd door ingewikkelde of onduidelijke belastingwetgeving. Geef schone energie het voordeel van de twijfel, vindt GroenLinks.

Overal in Nederland willen lokale coöperaties van bewoners samen schone energie opwekken. Het aantal auto's met een stekker neemt enorm toe en ook voor duurzame huizen is flinke belangstelling. Door onduidelijke wetgeving en meningsverschillen tussen het ministerie van Economische Zaken en de Belastingdienst stuiten dit soort initiatieven echter  op allerlei barrières. Het ene ministerie zegt dat er onder bepaalde voorwaarden belastingvrijstelling mogelijk is, terwijl het andere ministerie deze vrijstelling op haar website vrolijk ontkent. Valt huisisolatie onder het hoge of lage BTW tarief, hoe krijg een zakelijke rijder een laadpaal bij z'n huis en waarom moet je vermogensbelasting betalen als je eigenaar bent van een deel van een windmolen?  Mensen die interesse hebben in schone energie raken hierdoor ontmoedigd .

“De grote mogelijkheden in Nederland voor schone energie wordt te weinig benut. Haal de paarse krokodil weg bij schone energie”, aldus Liesbeth van Tongeren. “Ik wil dat de Belastingdienst een heldere instructie krijgt om bij twijfel over de precieze toepassing van de regels, te besluiten in het voordeel van schone energie.” Vandaag debatteert de Kamer met Minister Kamp over schone energie.