De invoering van het nieuwe zorgstelsel heeft het bedrijfsleven € 1,5 miljard opgeleverd. Over de rug van hun (oud-)werknemers heen verdienen veel grote bedrijven miljoenen door het niet meer vergoeden van hun zorgkosten. GroenLinks dringt in kamervragen aan op ingrijpen van het kabinet. Het kabinet moet de winst terughalen om ze door te geven aan de gedupeerde burgers.

Vragen van het lid Vendrik (GroenLinks) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de 1,5 miljard winst voor het bedrijfsleven dankzij zorgstelsel (1 juni 2006)

1. Bent u bekend met het artikel 'Nieuw zorgstelsel levert bedrijven 1,5 miljard op' in het NRC Handelsblad van 31 mei jl?
2. Klopt het dat het bedrijfsleven 1,5 miljard winst opstrijkt doordat de invoering van het nieuwe zorgstelsel wordt gebruikt om de vergoeding aan (oud-)werknemers te schrappen?
3. Deelt u de mening dat deze onvoorziene lastenverlichting voor het bedrijfsleven gefinancierd is door de burger en door de overheid moet worden teruggehaald bij het bedrijfsleven en doorgegeven aan gedupeerde burgers? Zo nee waarom niet?
4. Hoe beoordeelt het schrappen van deze vergoeding door de werkgevers?
5. Deelt u de mening dat het absurd is dat bestuurders over de rug van (oud-)werknemers hun eigen bonus verhogen?
6. Klopt het dat u het massaal schrappen van de werkgeversvergoeding voor (oud-)werknemers niet had voorzien? Dient u, gezien uw belofte dat er een stroppenpot is voor onvoorziene gevallen, het extra koopkracht verlies voor deze groep dan niet te compenseren?
7. Kunt u deze vragen beantwoorden vóór 9 juni wanneer de voortgangsrapportage Zvw naar de Kamer wordt gestuurd?