Kabinet onderzoekt terughalen kosten Otapan na vragen GroenLinks

Staatssecretaris Dijksma (Milieu) gaat onderzoek doen naar het verhalen van de kosten van het saneren van asbestschip Otapan op de eigenaren. Dat laat ze weten in antwoorden op vragen van Liesbeth van Tongeren.

Uit de Panama Papers bleek recent dat de oprichters van Basilisk, eigenaar van het schip, via Nederland geld naar een Nieuw-Zeelandse trust hebben doen stromen. Volgens Dijksma was het vonnis van de Nederlandse rechter dat Basilisk niet erkend in Mexico, het land waar het bedrijf gevestigd is. Omdat het bedrijf geen adres heeft kan er volgens het Mexicaanse recht geen dagvaarding aan Basilisk worden uitgeschreven. Dijksma kijkt nu of ze op de bestuurders of eigenaren van Basilisk de kosten van het saneren van asbestschip Otapan dan wel kan verhalen.

Het schip Otapan was een tanker die jarenlang aan de ketting lag in Amsterdam, omdat zich veel asbest in het schip bevond. Het kosten van het laten ontmantelen van het gifschip (4,3 miljoen euro) is nooit verhaald op de eigenaren. Volgens toenmalig staatssecretaris Joop Atsma waren de eigenaren onvindbaar.